Ελλαδα

Έχουν δηλωθεί σχεδόν 1 εκ. αυθαίρετα σε δύο χρόνια

Ενδιαφέροντα στοιχεία από το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από τα δύο χρόνια λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ για το νόμο 4178

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ με βάση τις διατάξεις του νόμου 4178/2013 «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσιάζει βασικά και ενδιαφέροντα μεγέθη που προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων που καταθέτουν οι μηχανικοί για τα αυθαίρετα κτίσματα και τα κτίσματα με αυθαιρεσίες.

Τα «πρωτεία» στην πολεοδομική παρανομία σε όλη τη χώρα έχει, με μεγάλη διαφορά, η Ανατολική Αττική. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια στους δήμους της Ανατολικής Αττικής δηλώθηκαν (προφανώς υπάρχουν και αδήλωτα) 6,1 εκατομμύρια τετραγωνικά αυθαιρέτων. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με 4,2 εκατ. τετραγωνικά και η περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών με 1,9 εκατ. παράνομα τετραγωνικά. Συνολικά, με τους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα και έχουν εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων. Ήδη περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 615 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων τα οποία προσφέρουν σε περιπτώσεις προκαταβολών σημαντικά υψηλές εκπτώσεις. Θυμίζω ότι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Τονίζω ότι το ΤΕΕ είναι μπροστάρης στην πορεία της χώρας προς ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε την πρώτη συστηματική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές. Σημειώνω ότι οι επιλογές της δομής της βάσης δεδομένων σε συνδυασμό με την εργασία των Μηχανικών αποτέλεσαν ένα από τα κύρια σημεία στήριξης της συνταγματικότητας του Ν.4178/2013.

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί κάνουν τη δουλειά τους για να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα των αυθαιρέτων και της οικοδομής γενικότερα. Ήρθε η ώρα – και έχει καθυστερήσει πολύ – να κάνει και η Πολιτεία τη δική της. Η οφείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια.»