Ελλαδα

Επικύρωσε το ΣτΕ πρόστιμο στον Λ. Λαζόπουλο

Για μια εκπομπή του 2011

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπέρ του προστίμου των 30.000 ευρώ που επέβαλε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) στην τηλεόραση του Alpha για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιους» της 25ης Οκτωβρίου 2011, τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κατά της απόφασης του ΕΣΡ είχε προσφύγει στο ΣτΕ ο Alpha.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάστηκε σατιρικά η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι υπαίτιοι της κατάστασης αυτής. Ειδικότερα, η κυβέρνηση παρουσιάστηκε σαν πλοίο και ο Λάκης Λαζόπουλος σαν μούτσος του πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις άσχετες και χυδαίες με την πολιτική κατάσταση και τη διακωμώδησή της.

Το ΕΣΡ είχε αποφανθεί ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι συγχωρείται η ασυδοσία των σατιρικών εκπομπών, σημειώνοντας ότι «η διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος είναι γενικής ισχύος και επομένως και οι σατιρικές εκπομπές πρέπει να έχουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας» και πως η επίμαχη εκπομπή «έχει υπερβεί τα ανεκτά όρια της σάτιρας και στερείται της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα και το νόμο ποιότητας».

Το ΣτΕ με την απόφασή του επισημαίνει ότι «αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς η κρίση του ΕΣΡ ότι η επίμαχη εκπομπή δεν έχει την απαιτούμενη από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και τον Κανονισμό 2/1991 του ΕΣΡ ποιοτική στάθμη».

Ακόμη, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί ευπρεπή γλώσσα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός του ΕΣΡ και το Σύνταγμα, ακόμη και στις σατιρικές εκπομπές.