Ελλαδα

Πρόσφυγες πολέμου στο Πεδίο του Άρεως

Διαμένουν σε σκηνές, χρειάζονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν και το πρόβλημα παραμένει άλυτο και σε αναμονή της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να βρεθεί ένα κτίριο εντός της περιφέρειας για τη στέγαση των προσφύγων οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίον του Άρεως, το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και αγκαλιάστηκε από μεμονωμένους πολίτες και συλλογικότητες. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν, δεκάδες σκηνές στήθηκαν προσωρινά κάτω από τα δέντρα, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, μωρά, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και το Αφγανιστάν που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μαζί με τις οικογένειές τους για να επιβιώσουν.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και όπως προκύπτει από καταγραφή του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, στο Πεδίο του Άρεως διαμένουν 202 άτομα, εκ των οποίων 103 παιδιά (ηλικίας από ενός έτους και άνω), 62 άνδρες και 37 γυναίκες. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, καθώς πολλοί είναι οι πρόσφυγες που έρχονται και φεύγουν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Ρουίζ Καζίμ, σήμερα οι οικογένειες που διαμένουν στο πάρκο ίσως φτάνουν και τις 60, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάνει και τους 400.

image

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ανακούφιση των ανθρώπων προσωρινή, ενώ οι εθελοντές του Φόρουμ εντόπισαν παιδιά με συμπτώματα πυρετού, διάρροιας, αλλά και οδοντιατρικά προβλήματα. Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, μετά από την επίσκεψη κινητής μονάδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» με γιατρούς της ΜΚΟ και του Αττικού Νοσοκομείου, επτά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Αττικό Νοσοκομείο, με σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως και τρεις γυναίκες για προληπτικές εξετάσεις. 

image

Σύμφωνα με έκκληση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης πάντως οι ανάγκες είναι πολλές και επείγουσες και είναι σημαντικό όποιος μπορεί να σπεύσει για βοήθεια.

Συγκεκριμένα χρειάζονται:

* Νερά, χυμοί

* Τρόφιμα (όχι κάτι που χρειάζεται ψυγείο)

* Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), όχι βαριά χειμωνιάτικα

* Παπούτσια (ανδρικά, γυναίκεια και παιδικά)

* Φάρμακα, συνοδείες και διερμηνείες σε Νοσοκομεία και Κοινωνικά Ιατρεία

* Αντιηλιακά κρεμά, σπρέι για κουνούπια, pampers και πούδρα γάλα (για μωρά), καπέλα ειδικά για παιδιά, πετσέτες, σαπούνια και σαμπουάν

* Ένα αναπηρικό καροτσάκι για ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν

Όπως επισημαίνουν από την Πρωτοβουλία για όσους/ες είναι δύσκολο να πάνε κατευθείαν τα παραπάνω πράγματα στους πρόσφυγες στο Πάρκο, μπορούν τα επισκεφτούν το Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13α, Εξάρχεια) απογεύματα μετά τις 4 μ.μ., ενώι καλύτερες ώρες για να τους πάει κάνεις πράγματα είναι το απογεύμα.

Εκτός από το Στέκι Μεταναστών, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται ακόμα στα εξής σημεία:

Κατειλημένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος, Νέα Φιλαδέλφια, Δευτέρα 27/7 από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Κονσερβοκούτι, Ιπποκράτους 148 & Βατατζή, Νεάπολη Εξαρχείων

Φορμάικα, Κοράρη 5 Μοναστηράκι

Lacandona, Ηπίτου 4 Σύνταγμα