- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όρεγκον: 5, 8 και 11 ετών οι μαθητές που έπεσαν νεκροί από τους πυροβολισμούς στο σχολείο - Νεκρός ο 16χρονος δράστης
Ένας 16χρονος σκότωσε τρία παιδιά και έναν εκπαιδευτικό σε δημοτικό σχολείο στην πολιτεία του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, προτού πέσει νεκρός από πυρά πολίτη που βρισκόταν στο σημείο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Silver Rail, στην πόλη Μπεντ του Όρεγκον, το απόγευμα της Πέμπτης (15.10) πυροβολώντας τις κλειδωμένες πόρτες, όπως επιβεβαίωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπεντ, Μάικ Κραντζ. Ο έφηβος έπεσε νεκρός από πυρά πολίτη, ο οποίος «τον καταδίωξε μέσα στο σχολείο και ενεπλάκη μαζί του», δήλωσε ο Κραντζ. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο τρία λεπτά αργότερα.
Τα τρία παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν ηλικίας πέντε, οκτώ και 11 ετών. Ένα ακόμη παιδί, ηλικίας επτά ετών, καθώς και ένας 54χρονος εκπαιδευτικός μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν είναι σαφές αν ο δράστης είχε οποιαδήποτε σχέση με το σχολείο. Ο ύποπτος έπεσε νεκρός λίγα λεπτά αφότου έφτασαν στο σημείο οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.
«Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι από αυτή την παράλογη τραγωδία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Στίβεν Κουκ, ο ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος της τοπικής σχολικής περιφέρειας. «Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν επαρκώς τη θλίψη που βιώνει η κοινότητά μας». Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης ήταν ένας 16χρονος από την περιοχή, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον ίδιο ή για την ταυτότητα των θυμάτων. Η εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος του Μπεντ, Σίλα Μίλερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές ενημερώθηκαν για περιστατικό ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό σχολείο Silver Rail στις 12:59 τοπική ώρα (19:59 ώρα Ελλάδας).
Όρεγκον: Ο 16χρονος φέρεται να πυροβολούσε αρχικά από το αυτοκίνητό του
Σύμφωνα με την αστυνομία, η πρώτη κλήση προήλθε από άτομο που ανέφερε ότι ένας άγνωστος πυροβολούσε το αυτοκίνητό του με μακρύκαννο όπλο. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σημείο δείχνουν ένα κόκκινο φορτηγό με οπές από σφαίρες. Λίγα λεπτά αργότερα, το τοπικό κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης της κομητείας άρχισε να δέχεται κλήσεις στο 911, με αναφορές ότι ο δράστης είχε εισέλθει στο σχολείο. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο έφηβος πυροβόλησε τις κλειδαριές των θυρών για να καταφέρει να εισβάλει στο κτίριο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, το σχολείο είχε προμηθευτεί νέες πόρτες για τις αίθουσες διδασκαλίας το 2022, οι οποίες μπορούσαν να κλειδώνουν με το πάτημα ενός διακόπτη. Ένας πολίτης είδε την επίθεση να εξελίσσεται, καταδίωξε τον δράστη μέσα στο σχολείο και τον πυροβόλησε θανάσιμα, όπως εξήγησε η αστυνομία. Τρία λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο. Επιβεβαίωσαν ότι ο δράστης ήταν νεκρός και στη συνέχεια έκαναν έρευνα στο σχολείο.
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Η κυβερνήτης του Όρεγκον, Τίνα Κότεκ, εξήρε τον πολίτη που «παρενέβη ηρωικά», αποτρέποντας την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών.
«Οι πράξεις σας συνοδεύονται από ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο και θέλω απλώς να γνωρίζετε ότι οι σκέψεις μου είναι και μαζί σας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, παρουσία και άλλων αξιωματούχων.
Δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι το σχολείο είχε τεθεί σε κατάσταση αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της επίθεσης και ότι οι μαθητές μπορούσαν να επικοινωνούν με τους γονείς τους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο, μέσω των Apple Watch τους. Ο Μάικλ Κον, δημοσιογράφος της εφημερίδας Bulletin, ανέφερε ότι το περιστατικό έχει αφήσει τους γονείς συγκλονισμένους. «Πρόκειται για ένα σχολείο της γειτονιάς. Οι γονείς είναι συγκλονισμένοι. Είναι κάτι που δεν περιμένεις να συμβεί στο Μπεντ του Όρεγκον. Είναι μια ορεινή πόλη», δήλωσε.
Τα σχολεία στο Μπεντ θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή. Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι η κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να επουλώσει τις πληγές της. Περίπου 450 παιδιά φοιτούν στο δημοτικό σχολείο Silver Rail, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 40 ενήλικους εργαζομένους, σύμφωνα με την αστυνομία.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων K-12 School Shooting Database, πέρυσι καταγράφηκαν 235 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία των ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον 140 έχουν καταγραφεί από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η οργάνωση Everytown for Gun Safety, η οποία υποστηρίζει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, κατατάσσει το Όρεγκον στη 12η θέση μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών, με βάση την αυστηρότητα της νομοθεσίας του για τα όπλα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, το ποσοστό θανάτων από ένοπλη βία στην πολιτεία βρίσκεται κοντά στον εθνικό μέσο όρο, με 14,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Πηγή: BBC