Κοσμος

Τραμπ: Αξίζω το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά φημίζονται πως δεν το δίνουν σε ανθρώπους σαν εμένα

Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, αφήνοντας αιχμές για τη Νορβηγική Επιτροπή, λίγο πριν την ανακοίνωση του φετινού νικητή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την Τετάρτη (7/10) το ζήτημα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας πως δικαιούται τη διάκριση. Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τον πόλεμο με το Ιράν και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, άφησε αιχμές για τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Με την ανακοίνωση του φετινού νικητή να αναμένεται την Παρασκευή, ο Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την απόφαση. «Δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφασή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Φημίζονται πως δεν το δίνουν σε ανθρώπους σαν εμένα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι έχει συμβάλει στον τερματισμό οκτώ πολέμων από τον Ιανουάριο του 2025, όταν επέστρεψε στην εξουσία. «Είναι πλέον καιρός», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να τιμηθεί με το βραβείο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στην περσινή βραβευθείσα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία του παρέδωσε το βραβείο της τον Ιανουάριο. «Ωστόσο, ήταν μεγάλη μου τιμή που το έλαβα έμμεσα την προηγούμενη φορά από την ίδια τη βραβευθείσα, η οποία δήλωσε ότι κανείς στην ιστορία δεν το άξιζε περισσότερο από τον πρόεδρο Τραμπ».

Την υποψηφιότητά του έχουν δηλώσει ότι υποστήριξαν οι ηγέτες της Καμπότζης, του Ισραήλ και του Πακιστάν. Στα ονόματα που συζητούνται για τη φετινή διάκριση περιλαμβάνονται ο πάπας Λέων ΙΔ΄, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε.