Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: 20 εκατ. δολάρια κρατικού χρήματος για τηλεοπτικά σποτ με πρωταγωνιστή τον ίδιο

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η διαφήμιση του Τραμπ που άνοιξε πόλεμο στην Ουάσινγκτον – Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικών διαφημίσεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία και αμερικανικά δημοσιεύματα, στις 20 Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανέθεσε στην εταιρεία LMD Agency σύμβαση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για μια «εθνική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης». Τα χρήματα είχαν μεταφερθεί μία ημέρα νωρίτερα σε λογαριασμό της CBP με σκοπό, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, εκδηλώσεις που συνδέονται με την ασφάλεια των συνόρων.

Λίγες ημέρες αργότερα άρχισαν να προβάλλονται τηλεοπτικά σποτ στα οποία εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα από αυτά καλεί τους Αμερικανούς να αντιταχθούν στον «κομμουνισμό», ενώ σε άλλο παρουσιάζονται αποσπάσματα από ομιλία του στο Όρος Ράσμορ. Ένα τρίτο σποτ χρησιμοποιεί υλικό που παραπέμπει έντονα σε διαφήμιση της προεκλογικής εκστρατείας του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται αμερικανικά μέσα, εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη διατεθεί για τηλεοπτικό χρόνο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσο είναι θεμιτή η χρήση δημόσιου χρήματος για διαφημίσεις που προβάλλουν τον πρόεδρο.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Πάτι Μάρεϊ και Κρις Μέρφι ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Μάρκγουεϊν Μάλιν αναλυτικές εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε να πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων. Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για κονδύλια ύψους 20 εκατ. δολαρίων και ζητούν να διευκρινιστεί πώς εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη.

Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Σύμφωνα με το Wall Street Journal, στελέχη του κόμματος έχουν επικρίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η καμπάνια χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους.

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι πρόκειται για προεκλογική διαφήμιση. Υποστηρίζει ότι τα βίντεο είναι «ανακοινώσεις δημόσιας υπηρεσίας», επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ δεν είναι υποψήφιος στις ενδιάμεσες εκλογές και ότι τα σποτ δεν περιλαμβάνουν άμεση προτροπή ψήφου. Παράλληλα επικαλείται προηγούμενες κυβερνήσεις, από τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα έως τον Τζο Μπάιντεν, οι οποίες χρηματοδότησαν ενημερωτικές κυβερνητικές καμπάνιες.

Πηγή: Washington Post