Κοσμος

Μακελειό στη Νότια Αφρική με 11 νεκρούς - Αναζητούνται οι δράστες που αιματοκύλησαν πάρτι σε σπίτι

Εξετάζεται από τις αρχές να πρόκειται για βεντέτα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φονικό σε κατοικία στη Νότια Αφρική με 11 νεκρούς, ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πάρτι

Επίθεση με πυροβολισμούς σημειώθηκε σε κατοικία κοντά στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άτομα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα αργά το βράδυ της Τρίτης (22/9) όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι και άνοιξαν πυρ εναντίον 14 ατόμων. Δέκα άτομα σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ένα από αυτά υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ορισμένα από τα θύματα βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» των αρχών για παράνομες δραστηριότητες, τις λεπτομέρειες των οποίων δεν μπορούσε να αποκαλύψει «προς το παρόν, για να προστατευθούν οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει».

Αν και το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «βεντέτας μεταξύ αντίπαλων ομάδων».

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο υποδεικνύουν ότι 13 άνδρες και μία γυναίκα -η οποία φέρεται να ήταν έγκυος- συμμετείχαν σε πάρτι μέσα σε σπίτι, όταν τρεις άνδρες έφτασαν στο σημείο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Η γυναίκα είναι μεταξύ των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους.

Τοπικός τηλεοπτικός ρεπόρτερ του καναλιού eNCA, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, μετέδωσε ότι οι δράστες έβαλαν φωτιά σε όχημα που ανήκε σε ένα από τα θύματα προτού διαφύγουν, ενώ πλάνα έδειχναν το καμένο αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των υπόπτων.

Φόβοι για serial killer στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, με τα στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν ρυθμό που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 60 θανάτους ημερησίως.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μακάβρια ανακάλυψη τουλάχιστον εννέα δολοφονημένων γυναικών -με ορισμένες από τις σορούς να έχουν εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου- έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη χώρα.

Πέρυσι, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μαζική επίθεση με πυροβόλα όπλα σε ταβέρνα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων εγκληματικών συμμοριών -στο πλαίσιο της διαμάχης για τον έλεγχο περιοχών, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εξόρυξης- αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα, τροφοδοτώντας συχνά τη βία εντός των κοινοτήτων.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα χαρακτήρισε το οργανωμένο έγκλημα ως «την πιο άμεση απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη» της χώρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την ανάπτυξη του στρατού για την ενίσχυση της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ