- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ ζητά νέο κόμμα για να ανακοπεί η άνοδος της Λεπέν
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2027, Εντουάρ Φιλίπ, κάλεσε στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ή μιας συνομοσπονδίας κομμάτων που θα ενώσει το κέντρο και τη δεξιά απέναντι στην άνοδο της Μαρίν Λεπέν.
Μιλώντας την Κυριακή στην Τουρκουάν, σε εκδήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανέν, ο Φιλίπ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική ανασύνθεση πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να ακολουθήσουν τις προεδρικές του 2027.
«Δεν πρόκειται να ξαναφτιάξουμε την UMP»
Ο Φιλίπ ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι η αναβίωση της παλιάς UMP, αλλά η δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος που θα ενώσει όσους θέλουν να συνεργαστούν στη βάση κοινών αρχών.
Όπως είπε, αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή «νέου κόμματος» ή «συνομοσπονδίας κομμάτων» και να οδηγήσει σε κοινούς υποψηφίους σε κάθε εκλογική περιφέρεια, υπό ενιαία πολιτική συμφωνία.
Στόχος η ένωση κέντρου και δεξιάς
Ο πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης από το 2017 έως το 2020, δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τη δεξιά και το κέντρο γύρω από συγκεκριμένες αρχές: σεβασμό στο κράτος δικαίου, προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, οικονομία της αγοράς, αξιοκρατία στην εκπαίδευση, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και προστασία της ασφάλειας της χώρας.
Η κίνηση έρχεται ενώ η Μαρίν Λεπέν παραμένει φαβορί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, με τον Φιλίπ να επιχειρεί να παρουσιαστεί ως βασική εναλλακτική από τον μετριοπαθή χώρο.
Η στήριξη Νταρμανέν
Ο Φιλίπ έχει ήδη εξασφαλίσει τη δημόσια στήριξη του Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία και θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό.
Η κίνηση ενισχύει την προσπάθεια του Φιλίπ να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο κέντρου και δεξιάς, σε μια περίοδο κατά την οποία ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφανίζεται κατακερματισμένος.
Η μάχη με τη Λεπέν
Με λιγότερους από οκτώ μήνες να απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Φιλίπ και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίζονται ως πιθανοί αντίπαλοί της στον δεύτερο γύρο.
Για τον Φιλίπ, επομένως, το στοίχημα δεν είναι μόνο να κερδίσει την προεδρία, αλλά να δημιουργήσει και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει μετά τις εκλογές.
Πηγή: AFP