Κοσμος

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 31 νεκροί

384 ταξιδιώτες δεν έχουν εντοπιστεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 31 νεκροί, 384 ταξιδιώτες δεν έχουν εντοπιστεί

Συναγερμός έχει σημάνει στο Νεπάλ, όπου σφοδρές και αιφνίδιες πλημμύρες έπληξαν χωριά της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων και εκτεταμένες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και εργοτάξια ενεργειακών υποδομών κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.

Οι αρχές κινητοποίησαν ελικόπτερα και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για τις επιχειρήσεις διάσωσης, ωστόσο η μεγάλη στάθμη των υδάτων δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής την προσγείωσή τους στις πληγείσες περιοχές Σιάπρου Μπέσι και Τιμούρε, στον ορεινό τομέα Ρασούουα, όπου ζουν περίπου 50.000 άνθρωποι. Ο διοικητής της περιοχής, Ναρέντρα Παριγιάρ, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές απώλειες ανθρώπων και περιουσιών, χωρίς να μπορεί ακόμη να δώσει ακριβή απολογισμό.

Κάλεσε, παράλληλα, τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Μπότε Κόσι να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι νερά παρέσυραν εργοτάξια σε γειτονικά χωριά. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση, λέγοντας: «Όλα συνέβησαν ξαφνικά. Ακούσαμε έναν δυνατό κρότο, σαν έκρηξη ηφαιστείου. Άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού του Νεπάλ, τουλάχιστον 384 ταξιδιώτες δεν έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων 291 ξένοι υπήκοοι και 105 Ινδοί.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ακόμη, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ότι οκτώ Νοτιοκορεάτες αγνοούνται, ενώ άλλοι δέκα έχουν αποκλειστεί από τα νερά στην περιοχή των συνόρων Νεπάλ-Θιβέτ. Στην κινεζική πλευρά, το επίσημο πρακτορείο Xinhua ανέφερε σημαντικές απώλειες και αγνοούμενους στην κομητεία Γκιιρόγνκ, έπειτα από κατολίσθηση λάσπης σε χερσαία διάβαση μεταξύ Κίνας και Νεπάλ.

Η κατολίσθηση έπληξε και το λιμάνι Γκιιρόνγκ, προκαλώντας διακοπές σε οδικά δίκτυα, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση στην περιοχή Σιγκάτσε.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων και να ενισχυθούν τα συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης.