- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η BND θέλει gamers για τον κυβερνοπόλεμο με τη Ρωσία
Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών BND της Γερμανίας στρέφεται σε μια μάλλον ασυνήθιστη δεξαμενή νέων στελεχών: τους gamers.
Σύμφωνα με την Telegraph, πράκτορες της υπηρεσίας της Γερμανίας αναμένεται να βρεθούν στη Gamescom 2026 στην Κολωνία, τη μεγαλύτερη έκθεση βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, με στόχο να εντοπίσουν νέους με ισχυρές τεχνολογικές δεξιότητες και ιδιαίτερη ικανότητα στο hacking και την κυβερνοασφάλεια.
Η λογική της BND είναι απλή: οι άνθρωποι που ασχολούνται εντατικά με τα videogames συχνά διαθέτουν χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν τις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως εξοικείωση με την τεχνολογία, επιμονή στην επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα και άνεση με σύνθετες αποστολές.
«Σημαντική επικάλυψη δεξιοτήτων»
Η εκπρόσωπος της BND Γιούλια Λίνερ δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική επικάλυψη» ανάμεσα στα προσόντα πολλών gamers και σε εκείνα που αναζητά σήμερα η υπηρεσία.
Όσοι ταιριάζουν στο προφίλ της BND θα μπορούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συμμετάσχουν σε μια δοκιμασία πέντε σταδίων που θα αξιολογεί τις ικανότητές τους στην κυβερνοασφάλεια και το hacking.
Παράλληλα, η υπηρεσία έχει δημιουργήσει και το δικό της videogame, το BND Legends, με στοιχεία stealth και hacking, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο περίπτερό της στη Gamescom.
Στόχος οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις
Η στρατολόγηση gamers δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τρικ. Εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς να ενισχύσει τις δυνατότητες της BND απέναντι στις αυξανόμενες υβριδικές απειλές από τη Ρωσία.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν σημαντικά τις εξουσίες της υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η λεγόμενη δυνατότητα «hack back», δηλαδή η δυνατότητα ενεργητικής κυβερνοαντίδρασης απέναντι σε εχθρικές επιθέσεις.
Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι Γερμανοί πράκτορες θα επιχειρούν να παραβιάζουν ρωσικές βάσεις δεδομένων, δίκτυα πληροφοριών ή συστήματα που σχετίζονται με την παραγωγή όπλων.
Η Γερμανία θέλει μια «νέα BND»
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται στη Μόσχα.
Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκε το 2024, όταν υποκλάπηκε συνομιλία υψηλόβαθμων αξιωματικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική για την Ουκρανία.
Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για ρωσικές επιχειρήσεις σαμποτάζ, σχέδια εναντίον στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας και επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Η BND θεωρεί ότι η νέα πραγματικότητα απαιτεί διαφορετικό είδος προσωπικού, με περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητα να κινείται άνετα στον χώρο του κυβερνοπολέμου.
Από τη Gamescom μέχρι… τα κεμπάπ
Η Γερμανία έχει δοκιμάσει και άλλους ασυνήθιστους τρόπους στρατολόγησης.
Η Μπούντεσβερ, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και χάρτινα περιτυλίγματα για ντονέρ κεμπάπ με σχέδιο παραλλαγής και σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα καριέρας του στρατού.
Το σύνθημα «Μια καριέρα με όλα» αποτελεί λογοπαίγνιο με την κλασική παραγγελία για «ένα κεμπάπ με όλα».
Για την BND, πάντως, η Gamescom φαίνεται να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία προβολής. Είναι ένα μέρος όπου μπορούν να εντοπιστούν άνθρωποι που ήδη σκέφτονται σαν να βρίσκονται σε αποστολή — μόνο που αυτή τη φορά το επόμενο level μπορεί να μην είναι μέσα σε ένα παιχνίδι.
Πηγή: Telegraph