Κοσμος

LIVE από τη NASA και την ESA η ολική έκλειψη ηλίου - Το σπάνιο θέαμα που θα δούμε και στην Ελλάδα

Πότε θα γίνει ορατή - Άδειασε η αγορά από προστατευτικά γυαλιά σε όλη την Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

LIVE από τη NASA και την ESA η ολική έκλειψη ηλίου - Το σπάνιο θέαμα που θα δούμε και στην Ελλάδα 

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, η ηπειρωτική Ισπανία θα βρεθεί στη ζώνη διέλευσης μιας ολικής έκλειψης Ηλίου, προσφέροντας ένα σπάνιο θέαμα σε εκατομμύρια παρατηρητές.

Η σκιά της Σελήνης θα κινηθεί από τον βόρειο Ατλαντικό προς τη Μεσόγειο, καθώς η Σελήνη θα ευθυγραμμιστεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, αποκρύπτοντας πλήρως τον ηλιακό δίσκο μέσα σε μια στενή ζώνη. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Ρωσία περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας και θα συνεχιστεί προς το Βόρειο Ημισφαίριο, περνώντας από τη Γροιλανδία, τον Ατλαντικό, τμήμα της Ισλανδίας και την Ισπανία, ενώ θα αγγίξει και μικρό τμήμα της Πορτογαλίας. Στην Ισπανία η ολικότητα θα γίνει ορατή περίπου στις 20:27, ανάλογα με την περιοχή, ενώ εκτός της συγκεκριμένης λωρίδας η έκλειψη θα είναι μερική.

Η ζωντανή μετάδοση της NASA

Η σκιά της Σελήνης θα διανύσει περίπου 8.260 χιλιόμετρα σε μιάμιση ώρα, με το μεγαλύτερο τμήμα της πορείας να βρίσκεται πάνω από τον Ατλαντικό. Η μέγιστη διάρκεια της ολικότητας θα φτάσει τα 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα στα ανοικτά της δυτικής Ισλανδίας, ενώ στην Ισπανία θα περιοριστεί περίπου στο ένα λεπτό.

Η ζωντανή μετάδοση της ESA

Ενδεικτικά, στο Σανταντέρ η ολικότητα αρχίζει στις 20:26:57 και διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ενώ στο Μπιλμπάο ξεκινά στις 20:27:23 και διαρκεί περίπου 31 δευτερόλεπτα. Η έναρξη της μερικής έκλειψης είναι στις 18:34:11 ώρα Ελλάδας, της ολικής στις 19:58:05, το μέγιστο καταγράφεται στις 20:45:53, η ολικότητα ολοκληρώνεται στις 21:34:05 και η μερική φάση στις 22:57:56. Η ESA θα μεταδώσει ζωντανά από την Ισπανία από τις 20:30, ενώ η NASA θα ξεκινήσει τη δική της μετάδοση στις 20:15.

Η μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε πολύ ευρύτερη περιοχή, από την Αλάσκα και τη Σιβηρία έως τον Καναδά, τις βόρειες ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τμήματα της δυτικής Αφρικής. Στο Δουβλίνο θα καλυφθεί περίπου το 94% του Ήλιου, στο Όσλο 83%, στο Μόντρεαλ 18%, στη Νέα Υόρκη 9% και στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια μόλις 2%. Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη ζώνη ολικότητας και θα δει μόνο μια πολύ μικρή μερική έκλειψη, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά.

Στην Κέρκυρα αναμένεται από περίπου τις 20:33 έως τις 20:37, με μόλις 2,35% κάλυψη, ενώ στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα θα είναι ορατή για λίγα λεπτά. Στην Αθήνα, αντίθετα, το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ