- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανίδα μαθήτρια εγκλωβίστηκε στη Ρώμη εξαιτίας αλλαγής στους κανόνες διαβατηρίων
Το χρονικό της υπόθεσης
Μια 15χρονη Βρετανίδα έμεινε έξι εβδομάδες εγκλωβισμένη στη Ρώμη, λόγω νέων κανόνων εισόδου για πολίτες με διπλή υπηκοότητα.
Μία 15χρονη Βρετανίδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σχολείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι εβδομάδες, μετά από ταξίδι στη γιαγιά της στην Ιταλία, εξαιτίας των νέων κανόνων εισόδου που εφαρμόζει από τον Φεβρουάριο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η ανήλικη, που διαθέτει διπλή υπηκοότητα, εγκλωβίστηκε στη Ρώμη επειδή δεν είχε βρετανικό διαβατήριο, παρότι είναι Βρετανίδα πολίτης και ζει μόνιμα στη χώρα.
Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα πρέπει να επιδεικνύουν βρετανικό διαβατήριο –σε ισχύ ή ακόμη και ληγμένο– ή ειδικό πιστοποιητικό δικαιώματος εισόδου («certificate of entitlement»), το οποίο κοστίζει 589 λίρες. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να μην τους επιτραπεί η επιβίβαση σε αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και με Βρετανούς που επέστρεφαν από την Ισπανία και τη Δανία.
Ο πατέρας της 15χρονης, συγγραφέας Ρόουαν Σόμερβιλ, κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν κατάφεραν να βοηθήσουν ένα παιδί να επιστρέψει στο σπίτι και στο σχολείο του. Όπως ανέφερε, οι υπηρεσίες παρέπεμπαν συνεχώς η μία στην άλλη, ενώ δεν μπορούσαν να εκδώσουν προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο επειδή η κόρη του δεν είχε αποκτήσει ποτέ βρετανικό διαβατήριο. Τελικά, ύστερα από παρέμβαση του σχολείου της και του τοπικού βουλευτή της οικογένειας, εκδόθηκε έκτακτο ταξιδιωτικό έγγραφο και η μαθήτρια επέστρεψε στη Βρετανία.
Ο βουλευτής Τζο Πάουελ χαρακτήρισε την υπόθεση ιδιαίτερα ανησυχητική, σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός πως η μαθήτρια είχε Βρετανό γονέα, δύο έγκυρα διαβατήρια άλλων χωρών και φοιτούσε σε σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου από το νηπιαγωγείο, οι αλλαγές στους κανόνες την άφησαν αποκλεισμένη στη Ρώμη και εκτός σχολείου για έξι εβδομάδες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν ξανά ανάλογες περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι αλλαγές είχαν ανακοινωθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης και ανέφερε πως η 15χρονη έλαβε έκτακτο ταξιδιωτικό έγγραφο τον Μάιο, ενώ το βρετανικό διαβατήριό της εκδόθηκε μέσα σε οκτώ ημέρες από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων. Επανέλαβε επίσης ότι από τον Φεβρουάριο όλοι οι Βρετανοί με διπλή υπηκοότητα οφείλουν να ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανικό διαβατήριο ή το προβλεπόμενο πιστοποιητικό, διαφορετικά οι μεταφορείς ενδέχεται να αρνηθούν την επιβίβασή τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.