- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύνοδος 37 κρατών στο Παρίσι για στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και Ουκρανία
Παρουσία Ζελένσκι και Μητσοτάκη η κρίσιμη συνάντηση υπό τον Μακρόν
Στο Παρίσι συνεδριάζουν 37 κράτη για την ενίσχυση της Ουκρανίας, την αεράμυνα και νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με βασικό στόχο τη «στρατηγική αφύπνιση» της Ευρώπης και την περαιτέρω παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συνάντηση 37 κρατών, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το «παρών» στη σύνοδο στο Παρίσι θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και τουλάχιστον 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην εφημερίδα Ouest-France, η σύνοδος αυτή, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ουκρανικό, έχει τριπλό στόχο: την υποστήριξη προς την Ουκρανία, «ιδιαίτερα όσον αφορά την αεράμυνα» κατά των ρωσικών βομβαρδισμών· την αυξημένη πίεση προς τη Μόσχα με «ένα 21ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων· την «προετοιμασία για την ειρήνη στην Ουκρανία και τον καθορισμό των εγγυήσεων ασφαλείας που θα είναι απαραίτητες για την αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω επιθετικότητας».
Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν επίσης στη συνεργασία στην «αεροάμυνα και την άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων», συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης παραγωγής όπλων στην Ουκρανία, ανέφεραν κύκλοι του Ελιζέ.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφερόμενες εξάλλου στη σημερινή σύνοδο έκαναν λόγο για μια «πολύ ισχυρή στιγμή διατλαντικής σύγκλισης και ενότητας» αλλά και για μια «πιο ευνοϊκή δυναμική επί του εδάφους για την Ουκρανία». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε τον τελευταίο καιρό αξιοσημείωτη προθυμία να υποστηρίξει την Ουκρανία, τόσο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Εβιάν τον Ιούνιο, όσο και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Οι εργασίες της σημερινής συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο των Απομάχων (γαλλικά: Hôtel des Invalides), που είναι ένα συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο του Παρισιού, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε από τον Λουδοβίκο 14ο, με σκοπό να λειτουργήσει σαν νοσοκομείο και οικοτροφείο για τους ανάπηρους παλαίμαχους του Γαλλικού Στρατού. Η σημερινή ημέρα αναμένεται να κλείσει με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Τέλος, αύριο, ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, η γαλλική πλευρά θέλοντας να τονίσει το μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας έχει προσκαλέσει 500 στρατιώτες από τα κράτη του συνασπισμού για την Ουκρανία, οι οποίοι θα ηγηθούν καθιερωμένης ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στο Παρίσι για την Ημέρα της Βαστίλης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε προηγηθεί συνάντηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ με τη Χαμάς στην Αίγυπτο
Οι απίστευτες εικόνες με την... Bad Granny του TikTok
Όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου
«Θα τη λατρέψεις» έγραψε ο ατζέντης στον Έπσταϊν
«Της έκαναν αντιψυχωσικές ενέσεις» λέει φίλη της - Το βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου
Η κακοποίηση παιδιού και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
Οι ανησυχίες και το δίλημμα που έχουν οι βιβλιοπώλες
Δραματικές στιγμές μετά το χτύπημα των 7,7 Ρίχτερ
Συγκινητικές στιγμές για τους θαυμαστές της στην Ουαλία
Ναι, ο Άρντεϊ ήταν λογοκλόπος και ψεύτης – αλλά η αυτοκτονία του δείχνει τη ρηχότητα των πανεπιστημίων και τη μοχθηρία των ΜΜΕ
Η στιγμή που κρέμεται στο κενό και αφήνει τα χέρια της από το περβάζι
Η Ντόχα κάνει λόγο για παραπλανητικές δηλώσεις
Είχαν προηγηθεί ψευδή μηνύματα στα social media για «ανοιχτά σύνορα» με την Ισπανία
Στο στόχαστρο θέσεις της Χεζμπολάχ
Ποια εταιρεία τον κατασκευάζει
Η Τεχεράνη καλεί την Ντόχα να τους απελευθερώσει άμεσα
Τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές
Όλο το γήπεδο στάθηκε δίπλα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.