- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα, στο σκοτάδι βυθίστηκε το νησί
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Χωρίς ρεύμα η Κούβα, γενικό μπλακ άουτ μετά την κατάρρευση του εθνικού δικτύου ενέργειας
Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς κατέρρευσε το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης.
Πρόκειται για το δεύτερο πανεθνικό μπλακάουτ μέσα στην εβδομάδα και το τέταρτο από τις αρχές του 2026, γεγονός που αποτυπώνει την ολοένα και πιο εύθραυστη κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου.
Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, η κατάρρευση του συστήματος προκλήθηκε από διακύμανση στις παραμέτρους λειτουργίας, μετά από βλάβη σε γραμμή μεταφοράς που συνδέει τις επαρχίες Σάντα Κλάρα και Σάνκτι Σπίριτους.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Χωρίς τέλος τα προβλήματα με το ρεύμα στην Κούβα
Το ηλεκτρικό σύστημα της Κούβας βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό πίεση. Πολλές μονάδες παραγωγής λειτουργούν για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ η έλλειψη συντήρησης και οι περιορισμένες προμήθειες καυσίμων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο χαρακτήρισε την εβδομάδα «ιδιαίτερα δύσκολη», σημειώνοντας ότι αρκετές μονάδες παραγωγής παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ τα διαθέσιμα καύσιμα δεν επαρκούν για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Η κυβέρνηση της Κούβας αποδίδει την επιδείνωση της κρίσης στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν δυσχεράνει σημαντικά τον ανεφοδιασμό της χώρας με καύσιμα.
Cuba suffered a nationwide blackout on Friday, the second in less than a week, as the communist-run country grapples with an aging power grid, chronic fuel shortages and US sanctions that have hampered access to fuel and financing https://t.co/6c3QGqRlhr
— Bloomberg (@business) July 10, 2026
Η Κούβα παράγει μόλις το 40% των ενεργειακών αναγκών της και εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου. Το τελευταίο μεγάλο φορτίο από τη Ρωσία, που έφτασε στα τέλη Μαρτίου, εξαντλήθηκε ήδη από τα τέλη Απριλίου.
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν με μεγάλους περιορισμούς, χιλιάδες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος διαρκούν ακόμη και πάνω από 24 συνεχόμενες ώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι απίστευτες εικόνες με την... Bad Granny του TikTok
Όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου
«Θα τη λατρέψεις» έγραψε ο ατζέντης στον Έπσταϊν
«Της έκαναν αντιψυχωσικές ενέσεις» λέει φίλη της - Το βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου
Η κακοποίηση παιδιού και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
Οι ανησυχίες και το δίλημμα που έχουν οι βιβλιοπώλες
Δραματικές στιγμές μετά το χτύπημα των 7,7 Ρίχτερ
Συγκινητικές στιγμές για τους θαυμαστές της στην Ουαλία
Ναι, ο Άρντεϊ ήταν λογοκλόπος και ψεύτης – αλλά η αυτοκτονία του δείχνει τη ρηχότητα των πανεπιστημίων και τη μοχθηρία των ΜΜΕ
Η στιγμή που κρέμεται στο κενό και αφήνει τα χέρια της από το περβάζι
Η Ντόχα κάνει λόγο για παραπλανητικές δηλώσεις
Είχαν προηγηθεί ψευδή μηνύματα στα social media για «ανοιχτά σύνορα» με την Ισπανία
Στο στόχαστρο θέσεις της Χεζμπολάχ
Ποια εταιρεία τον κατασκευάζει
Η Τεχεράνη καλεί την Ντόχα να τους απελευθερώσει άμεσα
Τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές
Όλο το γήπεδο στάθηκε δίπλα του
Τι είχε εκμυστηρευτεί στον εκδότη του Playboy η Όντρα Λιν Κρίστιανσεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.