- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι εκατομμυριούχοι της AI δεν αγοράζουν πια πολυτελείς τσάντες | Προτιμούν μετεωρίτες και αθλητικές ομάδες
Δεν φαίνεται να ξοδεύουν τα χρήματά τους όπως οι παραδοσιακά εύποροι
Η πολυτέλεια αλλάζει πρόσωπο: Τι αγοράζουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της τεχνολογίας
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι εισαγωγές τεχνολογικών εταιρειών στο χρηματιστήριο δημιούργησαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους εκατομμυριούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δεν ξοδεύουν τα χρήματά τους όπως οι παραδοσιακά εύποροι, αναγκάζοντας τις εταιρείες ειδών πολυτελείας να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της UBS, περίπου 440.000 Αμερικανοί έγιναν εκατομμυριούχοι μόνο το 2025, κυρίως χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων. Παράλληλα, η δημόσια εγγραφή της SpaceX τον Ιούνιο, που αποτίμησε την εταιρεία στα 1,77 τρισ. δολάρια, δημιούργησε νέο κύμα εύπορων επενδυτών και εργαζομένων.
Ένας από αυτούς είναι ο 50χρονος πρώην επιστήμονας δεδομένων της SpaceX, ο οποίος διαθέτει πλέον μετοχές αξίας περίπου 3,5 εκατ. δολαρίων. Αντί να επενδύσει σε πολυτελή ρούχα ή κοσμήματα, αγόρασε μετεωρίτες αξίας 10.000 δολαρίων και ένα πυροσβεστικό όχημα έναντι 5.000 δολαρίων, το οποίο σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ακόμη και σε παιδικό πάρτι.
Η μόνη πολυτελής αγορά που εξετάζει είναι ένα ρολόι TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX Chronograph, αξίας περίπου 8.000 δολαρίων, εμπνευσμένο από την αποστολή του αστροναύτη Τζον Γκλεν το 1962.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα γενιά εύπορων καταναλωτών έχει διαφορετικές προτεραιότητες από όσους προέρχονται από οικογένειες με παλαιό πλούτο.
Σύμφωνα με τη Boston Consulting Group, οι νέοι εκατομμυριούχοι ξοδεύουν περίπου ένα τρίτο λιγότερα χρήματα σε επώνυμα ρούχα και δερμάτινα είδη σε σχέση με όσους διαθέτουν κληρονομικό πλούτο. Αντίθετα, προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητα, αυτοκίνητα, γιοτ ή μοναδικές εμπειρίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ζακ Κας, πρώην στέλεχος της OpenAI, ο οποίος αποκάλυψε ότι με τα κέρδη του από την εταιρεία αγόρασε μια επαγγελματική ομάδα βόλεϊ.
Στον χώρο της τεχνολογίας, μεγάλη απήχηση έχουν επίσης τα smartwatches, καθώς πολλοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη φυσική κατάσταση και στην παρακολούθηση της υγείας τους. Πρώην μηχανικός της SpaceX, του οποίου οι μετοχές αποτιμώνται σε περίπου 4 εκατ. δολάρια, δήλωσε ότι εκείνος και η σύζυγός του αγόρασαν νέα Apple Watch, ενώ σχεδιάζουν να επανεπενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.
Παρ' όλα αυτά, τα παραδοσιακά πολυτελή ρολόγια εξακολουθούν να διατηρούν τη γοητεία τους. Εταιρείες όπως η Rolex και η Cartier επωφελούνται από το γεγονός ότι πολλά μοντέλα διατηρούν ή ακόμη και αυξάνουν την αξία τους στη δευτερογενή αγορά.
Αντίθετα, ο χώρος της μόδας δυσκολεύεται περισσότερο να προσελκύσει τους νέους εύπορους της τεχνολογίας. Ο πρώην εργαζόμενος της SpaceX δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το ντύσιμό του.
«Φοράω T-shirt και σορτς εδώ και χρόνια. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι άνετα και δεν βλέπω να αλλάζει», λέει, σημειώνοντας ότι το τελευταίο του μπουφάν το αγόρασε από κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών.
Το μήνυμα για τους οίκους πολυτελείας είναι σαφές: η νέα γενιά εκατομμυριούχων δεν κυνηγά απαραίτητα τα λογότυπα. Αναζητά προσωπικά ενδιαφέροντα, εμπειρίες και αντικείμενα που αντανακλούν τον τρόπο ζωής της, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει έναν μετεωρίτη αντί για μια επώνυμη τσάντα.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι συμβαίνει στα λεγόμενα stabilimenti
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής - Συμφωνία και για υποβρύχια
Δεν φαίνεται να ξοδεύουν τα χρήματά τους όπως οι παραδοσιακά εύποροι
Τι αναφέρει η κοινή διακήρυξη της Συνόδου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Η Τουρκία έχει επιθετικές φιλοδοξίες», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού αρχίζει την προεκλογική εκστρατεία της
Οι ιστορίες πίσω από τους εθνικούς ύμνους της Αμερικής, της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Γερμανίας
H πίστη στα ζώδια αποδίδει και οικονομικά. Πάνω από 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031.
Πώς οι «Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές» κερδίζουν έδαφος και η απόπειρα αυτοκτονίας του Δημοκρατικού Κόμματος
Ενώ ο Τραμπ προειδοποιεί ότι η εκεχειρία τελείωσε - «Είναι άρρωστοι, κακοί άνθρωποι»
1 ώρα και 25 λεπτά συνομίλησαν ο Τραμπ με τον Πούτιν το Σάββατο, επ’ ευκαιρία της 250ής επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Οι κόλακες του Ντόναλντ Τραμπ, η ερωτοτροπία μερικών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία και οι προοπτικές της Ατλαντικής Συμμαχίας
«Είναι χάσιμο χρόνου να διαπραγματεύεσαι μ' αυτούς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η απόφαση που πήρε η πόλη της Βαρένα
«Πρόκειται για φρικτό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη απαντά στοχοθετώντας δύο χώρες του Κόλπου
Η αμήχανη στιγμή που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.