Κοσμος

Κίεβο: Τουλάχιστον 13 νεκροί από σφοδρή επίθεση της Ρωσίας με drones και πυραύλους

Ένα από τα πιο μαζικά πλήγματα των τελευταίων μηνών - Χιλιάδες πολίτες σε καταφύγια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 86 τραυματίες στο Κίεβο μετά από μαζικές ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους - Χιλιάδες κάτοικοι κατέφυγαν στο μετρό

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (2 Ιουλίου 2026), μετά από ένα νέο, μαζικό κύμα επιθέσεων της Ρωσίας με drones και πυραύλους εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Με το χάραμα, οι φλόγες έκαιγαν σε διάφορα σημεία του Κιέβου. Πύραυλοι ή συντρίμμια έπληξαν κτίρια κατοικιών σε πολλές συνοικίες, καθώς και ένα ξενοδοχείο σε κεντρική λεωφόρο.

Οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι 86 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 70 νοσηλεύονται, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε στο Telegram ότι σε μία περίπτωση κατέρρευσαν οι πρώτοι έξι όροφοι μιας πολυκατοικίας μετά από απευθείας πλήγμα, ενώ σε άλλο σημείο διασώστες ανέσυραν εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.

Προειδοποιήσεις και καταφύγιο στο μετρό

Οι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν την πρωτεύουσα για ώρες, καθώς η ουκρανική αεράμυνα προσπαθούσε να αναχαιτίσει τα διαδοχικά κύματα από drones, καθώς και από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε προειδοποιήσει από την Τετάρτη τους πολίτες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο, ζητώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια.

Λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στους σταθμούς του μετρό. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Μαΐου τους ξένους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Κίεβο, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των πληγμάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων».

Το παρασκήνιο: Ελλείψεις καυσίμων στη Ρωσία

Η νέα αυτή επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων ουκρανικών επιθέσεων με drones μεγάλης εμβέλειας εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων.

Πολλές ρωσικές περιφέρειες έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν δελτίο στη βενζίνη, ενώ στην κατεχόμενη Κριμαία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πρωί της Πέμπτης, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ουκρανικό drone σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε όπλα από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ισχυριζόμενο ότι επρόκειτο για «αντίποινα» με στόχο στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, χαρακτήρισε «ανήθικους» τους ισχυρισμούς περί αντιποίνων.

«Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει ένας επιτιθέμενος και μια χώρα που αμύνεται. Η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να πλήττει την Ουκρανία, ενώ η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απαντά και να χτυπά νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία», έγραψε στο Χ.

(Με πληροφορίες Guardian)