Κοσμος

Πίνακας αξίας 150.000 ευρώ βρέθηκε πεταμένος και «σώθηκε» χάρη σε άνδρα που του άρεσε η κορνίζα

Πότε αντιλήφθηκε την πραγματική του αξία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισπανία: Πίνακας αξίας 150.000 ευρώ βρέθηκε πεταμένος και «σώθηκε» χάρη σε άνδρα που του άρεσε η κορνίζα

Το μυστήριο γύρω από έναν μικρό και πολύτιμο πίνακα του Ισπανού καλλιτέχνη Χοακίν Σορόγια, που εξαφανίστηκε το Σαββατοκύριακο, λύθηκε όταν ένας άνδρας είπε στην αστυνομία ότι είχε περάσει το έργο για σκουπίδια όταν το βρήκε σε έναν δρόμο της Σεβίλλης, αλλά το πήρε επειδή του άρεσε η κορνίζα.

Αντί να τον γοητεύσει το θέμα του πίνακα — δύο βάρκες κοντά σε μια παραλία — ο Αντρές Ουρτάδο μαγεύτηκε από την όμορφη χρυσή κορνίζα του. Αυτό που δεν γνώριζε ο 57χρονος Ουρτάδο, όταν έπεσε τυχαία πάνω στο έργο το περασμένο Σάββατο, ήταν ότι επρόκειτο για πίνακα του Σορόγια, ενός Ισπανού καλλιτέχνη του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, γνωστού για τη δεξιοτεχνία του στην απόδοση του φωτός και για τις παραθαλάσσιες σκηνές του.

Επίσης, δεν γνώριζε ότι ο πίνακας ανήκε σε μια οικογένεια της Σεβίλλης, η οποία τον είχε στην κατοχή της εδώ και πολλά χρόνια και συνήθιζε να τον παίρνει μαζί της στις διακοπές. Σκόπευαν να βάλουν τον πίνακα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους καθώς κατευθύνονταν προς την παραλία, αλλά κατά λάθος τον άφησαν ακουμπισμένο σε έναν τοίχο και έφυγαν. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί, ο πίνακας είχε εξαφανιστεί. Παρότι ανάρτησαν αφίσες ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό «ενός πίνακα μεγάλης συναισθηματικής αξίας» — αποφεύγοντας προσεκτικά κάθε αναφορά στον Σορόγια ή στην αξία του έργου — δεν βρήκαν κανένα στοιχείο μέχρι την Τρίτη.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο Ουρτάδο, ο οποίος ζει στη Μούρθια, 525 χιλιόμετρα μακριά, είχε βρει τον πίνακα ενώ βρισκόταν στη Σεβίλλη με την οικογένειά του για το Σαββατοκύριακο και υπέθεσε ότι κάποιος τον είχε πετάξει. «Τον πήραμε λόγω της κορνίζας, όχι λόγω του πίνακα», είπε την Τετάρτη στο Radio Sevilla. Αφού τον πήρε μαζί του στη Μούρθια, άρχισε να ερευνά την εικόνα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και έμαθε ότι ίσως επρόκειτο για έργο του Σορόγια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έβγαλε κάποιες τρελές τιμές, οπότε έψαξα στο διαδίκτυο και τηλεφώνησα σε έναν οίκο δημοπρασιών στη Μαδρίτη», είπε ο Ουρτάδο στην El Mundo. «Τους έστειλα φωτογραφίες και μου απάντησαν πολύ γρήγορα, λέγοντας ότι ήταν αυθεντικός Σορόγια». Όμως ο χρόνος που πέρασε με τον πίνακα — ο οποίος αποτιμάται έως και σε 150.000 ευρώ — ήταν σύντομος. Όταν έμαθε για τον «κλεμμένο» πίνακα, μαζί με μια φωτογραφία που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες, κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει.

«Τηλεφώνησα αμέσως στην αστυνομία και τους είπα ότι η είδηση δεν ήταν αληθινή», είπε στην εφημερίδα. «Τους είπα ότι δεν τον είχα κλέψει, αλλά απλώς τον είχα βρει στον δρόμo». Η αστυνομία έχει πλέον επιστρέψει τον πίνακα στην οικογένεια στη Σεβίλλη, η οποία υποσχέθηκε στον Ουρτάδο ένα «μικρό δώρο» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. «Μου είπαν ότι υπήρχε πολλή κίνηση το Σάββατο και ότι όλα τα άλλα αυτοκίνητα τους κορνάριζαν», είπε. «Αγχώθηκαν και άφησαν τον πίνακα ακουμπισμένο στον τοίχο».

Δεν ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ένα πολύτιμο ισπανικό έργο τέχνης αντιμετώπιζε πρόβλημα κατά τη μεταφορά του. Τον περασμένο Οκτώβριο, η αστυνομία άρχισε να αναζητά μια μικρή νεκρή φύση του Πικάσο, αξίας 600.000 ευρώ, αφού ο πίνακας φάνηκε να εξαφανίζεται ενώ μεταφερόταν από τη Μαδρίτη σε έκθεση στη Γρανάδα.

Ο πίνακας ανακτήθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι δεν είχε φύγει ποτέ από τη Μαδρίτη και ότι είχε παραληφθεί κατά λάθος από έναν γείτονα του ιδιοκτήτη του, ο οποίος τον είχε περάσει για μια ξεχασμένη παράδοση και τον πήρε για φύλαξη.

Πηγή: The Guardian