Κοσμος

Εγγυήσεις για εκεχειρία στον Λίβανο απαιτεί το Ιράν πριν από τις νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί» για να ξεκινήσουν οι νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ

Εγγυήσεις ότι οι εχθροπραξίες στον Λίβανο θα σταματήσουν πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών με τις ΗΠΑ, ζητεί το Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της αναβολής επ’ αόριστον των διαπραγματεύσεων σε «τεχνικά ζητήματα», που ήταν να ξεκινήσουν σήμερα Παρασκευή 19/6 στην Ελβετία.

«Οι Ιρανοί έχουν ζητήσει εγγυήσεις ότι οι εχθροπραξίες στον Λίβανο θα τερματιστούν, όπως ορίζεται στη συμφωνία που έχει υπογραφεί», ανέφερε διπλωμάτης με γνώση του θέματος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ιράν, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Το Ισραήλ έχει ήδη διαχωρήσει τη θέση του, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι η Χεζμπολάχ που ελέγχει σημαντικές περιοχές στον Λίβανο, παραμένει σημαντική απειλή.

Έκρυθμη η κατάσταση στον Λίβανο

Στο νότιο Λίβανο σημειώθηκαν νέες εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ να σκοτώνει τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ναμπατίγια. Το Ισραήλ απάντησε με μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στην πόλη αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι στόχευσε ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν να προωθηθούν προς τους λόφους γύρω από τη Ναμπατίγια.