- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πάπας Λέων: Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο γίνεται η πρώτη μη μοναχή γυναίκα επικεφαλής υπηρεσίας του Βατικανού, διαδεχόμενη τον Πάολο Ρουφίνι.
Σε μια ιστορική κίνηση για τη διακυβέρνηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προχώρησε ο Πάπας Λέων, διορίζοντας για πρώτη φορά μια λαϊκή (μη μοναχή) γυναίκα σε κορυφαία διοικητική θέση του Βατικανού.
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο, πρόεδρος του αμερικανικού καθολικού μέσου EWTN News, αναλαμβάνει με απόφαση του Πάπα Λέοντα επικεφαλής της ισχυρής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία, που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Πάπα Φραγκίσκο, ελέγχει το σύνολο της επικοινωνιακής παρουσίας του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων της επίσημης ιστοσελίδας, του ραδιοφώνου, της εφημερίδας, του γραφείου Τύπου, των εκδόσεων και του κινηματογραφικού αρχείου.
Η θητεία της ξεκινά επίσημα την 1η Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Πάολο Ρουφίνι, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.
Currently President and COO of EWTN News, Maria Montserrat Alvarado will succeed Paolo Ruffini in November, continuing the path of reform and renewal initiated by Pope Francis.https://t.co/GbBSzx8waB
— Vatican News (@VaticanNews) June 2, 2026
«Αν και απροσδόκητος, δέχομαι αυτόν τον διορισμό με ειλικρινή επιθυμία να υπηρετήσω τον Άγιο Πατέρα στο ξεκίνημα της ποντιφικής του θητείας», δήλωσε η Αλβαράδο, η οποία γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού και είναι πολίτης των ΗΠΑ από το 2008.
Η απόφαση αυτή του Πάπα Λέοντα, του πρώτου αμερικανικής καταγωγής ποντίφικα, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο του προηγούμενου έτους, δείχνει ότι συνεχίζει την προοδευτική πορεία που χάραξε ο προκάτοχός του, ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του, είχε ενισχύσει σημαντικά την παρουσία των γυναικών στο Βατικανό, διορίζοντας μάλιστα λίγο πριν τον θάνατό του δύο μοναχές, τη Ραφαέλα Πετρίνι και τη Σιμόνα Μπραμπίλα, σε ανώτατες θέσεις, ενώ παράλληλα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη «σοβινιστική νοοτροπία» εντός της Εκκλησίας.
Ο Πάπας Λέων έχει ήδη δώσει σήμα για περαιτέρω αλλαγές στην εκκλησιαστική επικοινωνία, έχοντας συγκαλέσει τους καρδιναλίους σε συνάντηση στα τέλη Ιουνίου με σκοπό να επαναξιολογηθεί η επικοινωνιακή στρατηγική της Αγίας Έδρας υπό ένα πιο ιεραποστολικό πνεύμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβαράδο ηγούνταν από το 2023 του δικτύου EWTN, ενός μέσου που ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επικρίνει στο παρελθόν περισσότερες από μία φορές για το γεγονός ότι ορισμένες εκπομπές του ασκούσαν έντονη κριτική στο έργο του.
(Με πληροφορίες Guardian)