Οι ιταλικές απαγόρευσαν δύο προγραμματισμένες συναυλίες των Αμερικανών ράπερ Κάνιε Γουέστ και Τράβις Σκοτ, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στη Ρέτζιο Εμίλια της βόρειας Ιταλίας.
Την απόφαση έλαβε ο νομάρχης Σαλβατόρε Αντζιέρι, επικαλούμενος ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαμαρτυριών στην Ιταλία. Ο Κάνιε Γουέστ, γνωστός και ως Ye, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιδράσεων τα τελευταία χρόνια λόγω αντισημιτικών δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και δημόσιων αναφορών με θετικά σχόλια για τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά και περιεχομένου που έκανε χρήση ναζιστικών συμβόλων. Εξαιτίας αυτών των περιστατικών έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί αρκετές εμφανίσεις του στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Τράβις Σκοτ εξακολουθεί να δέχεται κριτική για ζητήματα ασφάλειας σε συναυλίες του μετά την τραγωδία στο φεστιβάλ Astroworld στο Χιούστον το 2021, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα του πλήθους.
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia» στην RCF Arena χωρητικότητας 103.000 θεατών, με τον Τράβις Σκοτ να έχει προγραμματισμένη συναυλία στις 17 Ιουλίου και τον Κάνιε Γουέστ την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με τον Σαλβατόρε Αντζιέρι, η απόφαση ελήφθη έπειτα από αιτήματα της καταναλωτικής οργάνωσης CODACONS και της εβραϊκής κοινότητας των περιοχών Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια, οι οποίες είχαν εκφράσει ιδιαίτερες ανησυχίες για την παρουσία του Κάνιε Γουέστ.
Οι αρχές υποστήριξαν ότι η διεξαγωγή δύο μεγάλων συναυλιών μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μαζική προσέλευση θεατών και τον υπαρκτό κίνδυνο κινητοποιήσεων, δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.
Τον Απρίλιο, οι βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί την είσοδο του Κάνιε Γουέστ στη χώρα, ενώ την ίδια περίοδο αναβλήθηκε συναυλία του στη Μασσαλία. Παράλληλα, εμφανίσεις του στην Πολωνία και την Ελβετία ακυρώθηκαν.
Παρότι ο ίδιος έχει ζητήσει συγγνώμη για παλαιότερες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι συνδέονταν με αδιάγνωστη τότε διπολική διαταραχή, συνεχίζει να εμφανίζεται σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς. Μάλιστα, αναμένεται να δώσει συναυλία στην Κωνσταντινούπολη αργότερα σήμερα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και εμφανίσεις του στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον Κάνιε Γουέστ, τον Τράβις Σκοτ ή τους διοργανωτές του φεστιβάλ στην Ιταλία.
Πηγή: Reuters