- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέο σχέδιο στη Φλωρεντία για περιορισμό των τουριστικών διαμερισμάτων
Η Φλωρεντία σχεδιάζει σημαντική επέκταση των περιορισμών στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, επεκτείνοντας την απαγόρευση πέρα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης της στεγαστικής πίεσης που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός.
Σύμφωνα με το Reuters, η δήμαρχος της Φλωρεντίας , Σάρα Φουνάρο, χαρακτήρισε το μέτρο «εθνική πρωτιά» και αναμένεται να το παρουσιάσει σε επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την έγκρισή του στις αρχές Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει διετή απαγόρευση δημιουργίας νέων βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων σε περιοχή περίπου 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν τριπλασιάζοντας τον αριθμό των κατοικιών που καλύπτονται από τους περιορισμούς. Οι κατοικίες που θα υπάγονται στο νέο καθεστώς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 103.000, έναντι περίπου 35.593 σήμερα.
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα εμποδίζει την καταχώριση νέων ακινήτων από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ.
Η Φλωρεντία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από την τουριστική έκρηξη και την εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις τοπικές αρχές να επισημαίνουν ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εκτοπίζονται από το κέντρο λόγω της αύξησης των ενοικίων.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να προστατεύσουμε την κατοικία και να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και την καθημερινή ζωή των πολιτών», δήλωσε η Σάρα Φουνάρο στο Reuters.
Η δήμαρχος ζήτησε επίσης επείγουσα διαδικασία έγκρισης ώστε να αποτραπεί μαζική καταχώριση νέων ακινήτων πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.
Η Φλωρεντία είχε ήδη αποφασίσει από το 2023 την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Παρά τις προσφυγές κατά του μέτρου, ο δήμος κέρδισε σειρά αποφάσεων στα διοικητικά δικαστήρια της περιφέρειας.
Η μεταβατική περίοδος προστασίας των ήδη υφιστάμενων βραχυχρόνιων μισθώσεων λήγει στις 31 Μαΐου 2028, ενώ στη συνέχεια ο δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του αριθμού τους.
Ωστόσο, επαγγελματίες του κλάδου αντιδρούν έντονα. Ο πρόεδρος της Property Managers Italia και διευθύνων σύμβουλος της Apartments Florence, Λορέντσο Φανιόνι, υποστήριξε ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν μείωσαν ουσιαστικά τα ενοίκια ούτε επέστρεψαν κατοίκους στο ιστορικό κέντρο.
Όπως δήλωσε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στηρίζουν ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών, από διαχειριστές ακινήτων μέχρι τεχνικούς, καθαριστές και εργαζόμενους στη φιλοξενία, προειδοποιώντας ότι η «ποινικοποίηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας» θα πλήξει σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης.
Πηγή: Reuters