- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιρανικά ΜΜΕ: Προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ και τον ναυτικό αποκλεισμό
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Ιρανικά ΜΜΕ μιλούν για προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν με μέτρα αποκλιμάκωσης στην περιοχή
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι η Τεχεράνη έλαβε προσχέδιο ενός αρχικού ανεπίσημου πλαισίου μνημονίου κατανόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο προβλέπει αποκατάσταση της ναυτιλιακής κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ και σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ιράν δεσμεύεται να επαναφέρει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των Στενών του Ορμούζ στα προπολεμικά επίπεδα μέσα σε έναν μήνα. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή του Ιράν και να άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό.
Νέα ένταση μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν
Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο έντονης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν, τα οποία η CENTCOM χαρακτήρισε «αμυντικές επιχειρήσεις».
Η ιρανική ηγεσία προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αφήσει «καμία πράξη επιθετικότητας αναπάντητη», υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση περίπου 5%, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν.
Κλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου
Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει και η κατάσταση στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σκότωσε τον νέο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, ενώ ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον περισσότερων από 150 στόχων της Χεζμπολάχ στις πόλεις Τύρος και Ναμπατίγια, καθώς και στην κοιλάδα της Μπεκάα.
Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «τύραννο» στο μήνυμά του για το Εΐντ αλ-Άντχα, ενώ αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε ότι οι ιρανικές ακτές μπορούν να μετατραπούν σε «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα και δεν μπορούσαν να βγουν
Το προσωπικό στις εταιρείες αυτές θα επιτρέπεται ακόμα και να οπλοφορεί
Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους
Η 60χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε θεραπεία και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης
Ο Μπλερ επιτέθηκε στον Μπέρναμ και στον συνυποψήφιό του για την ηγεσία, Γουές Στρίτινγκ
«Η Ευρώπη χτίστηκε για ένα κλίμα που πλέον δεν υπάρχει» προειδοποιούν ειδικοί
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιασμένοι
Οργή για την British Airways
Θεωρείται η ανώτατη διάκριση στη γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.