- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισραήλ: Όμηρος που σκοτώθηκε μπορεί να γίνει πατέρας μετά θάνατον
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Όμηρος που σκοτώθηκε μπορεί να γίνει πατέρας μετά θάνατον
Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και νομικά σύνθετη υπόθεση απασχολεί το Ισραήλ, μετά την απόφαση δικαστηρίου που επιτρέπει στην οικογένεια του Γιοτάμ Χάιμ να προχωρήσει σε τεκνοποίηση μετά τον θάνατό του.
Ο 28χρονος, που είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε αργότερα στη Γάζα από πυρά του φίλια πυρά, όταν στρατιώτες του Ισραήλ τον πέρασαν λανθασμένα για απειλή, παρά το γεγονός ότι ήταν άοπλος και κρατούσε λευκή σημαία.
Η μητέρα του, Ίρις Χάιμ, είχε ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να επιτραπεί η χρήση γενετικού υλικού του γιου της, υποστηρίζοντας ότι είχε εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά – ακόμη και μετά τον θάνατό του. Το οικογενειακό δικαστήριο της Μπερ Σεβά έκανε δεκτά τα επιχειρήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της απόφασης.
Η υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο, καθώς η ισραηλινή νομοθεσία δεν ρυθμίζει με σαφήνεια την τεκνοποίηση μετά θάνατον χωρίς τη συμμετοχή συζύγου. Ο δικαστής βασίστηκε σε προηγούμενες αποφάσεις και στις καταγεγραμμένες επιθυμίες του εκλιπόντος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιοτάμ Χάιμ είχε μιλήσει επανειλημμένα για την επιθυμία του να γίνει πατέρας, ενώ η οικογένεια υποστήριξε ότι η δημιουργία ζωής αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης της απώλειας.
Μετά τις επιθέσεις του 2023, εκατοντάδες οικογένειες στο Ισραήλ έχουν εξετάσει την επιλογή κατάψυξης γενετικού υλικού συγγενών που σκοτώθηκαν, γεγονός που εντείνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια της επιστήμης, της ηθικής και του δικαίου.
Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται σταθμός και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον, σε μια κοινωνία που συνεχίζει να διαχειρίζεται τις βαθιές πληγές του πολέμου.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.