- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για πείνα, ελλείψεις, πληθωρισμό και κινδύνους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αστάθειας, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου εντείνουν τις πιέσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και τιμές. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης και την πιθανότητα νέας πληθωριστικής έξαρσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ που παρουσίασε, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί πρόσφατα στον αριθμό όσων αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ανεβάζοντας το σύνολο σε περισσότερα από 360 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Επισιτιστική κρίση, με επιδείνωση συνθηκών και προειδοποιήσεις του ΔΝΤ
Όπως σημείωσε, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις, δημιουργούν συνθήκες που απειλούν την πρόσβαση βασικών αγαθών σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Πληθωρισμός και επιτόκια: Ορατός ο κίνδυνος νέας δίνης
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αύξηση επιτοκίων, εφόσον οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίσουν να αποσταθεροποιούνται. Ήδη, όπως ανέφερε, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες έχουν αυξηθεί, αν και οι μακροπρόθεσμες παραμένουν μέχρι στιγμής υπό έλεγχο.
Το σοκ από τον πόλεμο, όπως υπογράμμισε, θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, με κλεισίματα διυλιστηρίων, ελλείψεις προϊόντων και συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών.
Πηγή: Associated Press (AP)