- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαβατήρια: Τι αλλάζει από τις 10 Απριλίου στα αεροδρόμια 29 χωρών της Ευρώπης - Πώς θα ταξιδεύουμε
Τα ταξίδια προς την Ευρώπη αναμένεται να αλλάξουν από αύριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ) από τις 10 Απριλίου, το οποίο θα αντικαταστήσει τις σφραγίδες διαβατηρίων με ψηφιακά αρχεία και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι συνοριακοί έλεγχοι για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό θα αντικαταστήσει τις σφραγίδες διαβατηρίων με ψηφιακά αρχεία εισόδων και εξόδων, καθώς και αρνήσεις εισόδου για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που πραγματοποιούν βραχείες διαμονές. Θα καταγράφονται επίσης βιομετρικά δεδομένα όπως εικόνες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, μαζί με προσωπικά δεδομένα από το χρησιμοποιούμενο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Από την έναρξη της εφαρμογής, σε περισσότερα από 24.000 άτομα έχει απαγορευτεί η είσοδος για λόγους όπως ληγμένα ή πλαστά έγγραφα ή η αδυναμία πλήρους αιτιολόγησης του σκοπού της επίσκεψής τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περισσότερα από 600 άτομα έχουν επίσης εντοπιστεί ως κίνδυνοι ασφαλείας για την Ευρώπη.
Σε ποιον απευθύνεται το ΣΕΕ
Το ΣΕΕ ισχύει για πολίτες εκτός ΕΕ/Σένγκεν που ταξιδεύουν σε κράτη Σένγκεν ή κράτη της ΕΕ για βραχυπρόθεσμες διαμονές έως και 90 ημερών σε περίοδο 180 ημερών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Βρετανοί πολίτες, καθώς και οι ταξιδιώτες που δεν απαιτούν θεώρηση, είτε ταξιδεύουν για τουρισμό είτε για επαγγελματικούς λόγους. Το σύστημα ισχύει επίσης για άτομα που κατέχουν ακίνητα στην ΕΕ αλλά δεν έχουν άδεια παραμονής.
Ποιοι εξαιρούνται
- Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν
- Υπήκοοι Ιρλανδίας, Κύπρου, Ανδόρας, Αγίου Μαρίνου, Βατικανού και Μονακό
- Κάτοχοι αδειών διαμονής ή μακροχρόνιας βίζας.
- Πληρώματα αεροσκαφών και τρένων σε διεθνή δρομολόγια
- Παιδιά κάτω των 12 ετών (εξαιρούνται μόνο από τα δακτυλικά αποτυπώματα, όχι από τη φωτογραφία)
Η εφαρμογή «Travel to Europe»
Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, η Ε.Ε. έχει θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή Travel to Europe. Μέσω αυτής, οι ταξιδιώτες μπορούν να προ-καταχωρούν τα στοιχεία τους και τη βιομετρική τους φωτογραφία έως και 72 ώρες πριν την άφιξη. Ωστόσο, η χρήση της εφαρμογής δεν καταργεί την ανάγκη για προσωπική συνέντευξη με τον συνοριακό φύλακα.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΟΤ