Κοσμος

Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία - Εκδίδεται στην Ελλάδα για βαριές κατηγορίες

Σύλληψη μετά από ένταλμα Ελλάδας - Έφεση προαναγγέλλει η υπεράσπιση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνελήφθη Νορβηγός επικεφαλής ΜΚΟ και εκδίδεται στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης του

Στη σύλληψη του Τόμι Όλσεν, επικεφαλής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, προχώρησαν οι αρχές της Νορβηγίας, εκτελώντας διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Ο Όλσεν συνελήφθη τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο σπίτι του στο Τρόμσο, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με νορβηγικά μέσα, κατασκοπεία, λαθρομεταφορά ανθρώπων και συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες αυτές, εφόσον αποδειχθούν, επισύρουν ποινές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 15 έτη κάθειρξης στην Ελλάδα.

Απόφαση για έκδοση του Όλσεν, παραμένει υπό κράτηση

Το Πρωτοδικείο του Τρόμσο έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Όλσεν στην Ελλάδα, υιοθετώντας το σκεπτικό ότι η ουσία της υπόθεσης πρέπει να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές που εξέδωσαν το ένταλμα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παραμονή του υπό κράτηση για μία εβδομάδα, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής. Ωστόσο, ο εισαγγελέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κατ’ οίκον περιορισμού, σημειώνοντας ότι ο βασικός κίνδυνος αφορά την αποφυγή έκδοσης προς την Ελλάδα και όχι διαφυγή εντός Νορβηγίας.

Έφεση από την υπεράσπιση ενώ αμφισβητείται η διαδικασία της νορβηγικής δικαιοσύνης

Ο συνήγορος του Όλσεν, Μπρίνουλφ Ρίσνες, δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την έκδοση.

Όπως ανέφερε, το δικαστήριο δεν εξέτασε σε βάθος την υπόθεση και δεν αξιολόγησε επαρκώς ενδεχόμενα σφάλματα στο αίτημα έκδοσης. Τόνισε ότι, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει υψηλό κατώφλι για την απόρριψη αιτημάτων έκδοσης, αυτό δεν απαλλάσσει τα δικαστήρια από την υποχρέωση ουσιαστικής διερεύνησης.

Η θέση του Όλσεν: Ανθρωπιστική δράση και επαφές με πρόσφυγες

Ο ίδιος ο Όλσεν αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υποστηρίζοντας ότι η δραστηριότητά του περιοριζόταν σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παραδέχθηκε ότι είχε παρουσία στην Ελλάδα, επαφές με πρόσφυγες και ότι κατέγραφε περιστατικά αφίξεων. Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, παρείχε συμβουλές σε ανθρώπους σε κίνδυνο και είχε συνεργασία με ελληνικές και τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων με την ακτοφυλακή.

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός εισαγγελέας υποστήριξε ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας οφείλει να βασίζεται στις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών, εκτός εάν αυτές είναι προφανώς εσφαλμένες, κάτι που –όπως είπε– δεν διαπιστώθηκε στην παρούσα περίπτωση.