Κοσμος

Θύελλα αντιδράσεων για τον Βέλγο πρωθυπουργό: Ζήτησε αποκατάσταση σχέσεων με τη Ρωσία

Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καταδίκη των δηλώσεων του Βέλγου πρωθυπουργού για εξομάλυνση σχέσεων με τη Ρωσία - Εταίροι και ΕΕ προειδοποιούν για κίνδυνο υπονόμευσης της ενότητας.

Σφοδρές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Βελγίου, Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, προκειμένου να επανέλθουν οι φθηνές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη.

Ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών του Βελγίου υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Echo ότι η Ευρώπη «χάνει σε όλα τα μέτωπα» στον πόλεμο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι, προς το συμφέρον της ηπείρου, θα πρέπει να επιδιωχθεί συμφωνία με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει αφενός να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.

Ο Ντε Βέβερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες συμμερίζονται ιδιωτικά αυτή την άποψη, όμως αποφεύγουν να τη διατυπώσουν δημόσια. Τόνισε επίσης ότι μια πλήρης στρατιωτική ή πολιτική απομόνωση της Ρωσίας θα ήταν εφικτή μόνο με απόλυτη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται κατά καιρούς πιο κοντά στις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παρά σε εκείνες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν άμεση αντίδραση ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση του Βελγίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό αποστασιοποιήθηκε δημόσια, τονίζοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να προβάλλει ακραίες απαιτήσεις και δεν επιτρέπει ουσιαστική συμμετοχή της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε συζήτηση για εξομάλυνση των σχέσεων αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας και να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Παρόμοιες αντιδράσεις εκφράστηκαν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Κεστούτις Μπουντρίς υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε διατυπώσει ήδη από το 2021 απαιτήσεις που περιλάμβαναν την απομάκρυνση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που θα επηρέαζε χώρες όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Οι τοποθετήσεις του Βέλγου πρωθυπουργού έρχονται επίσης σε αντίθεση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η ΕΕ έχει αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου έως το 2027.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όταν η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία επέτρεψε στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικής πίεσης.

(Με πληροφορίες Guardian)