- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Μελόνι αποστασιοποιείται από τα πλήγματα στο Ιράν, επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο και εσωτερικές πιέσεις
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν, υιοθετώντας πλέον πιο επικριτική στάση απέναντι στη στρατιωτική επιχείρηση.
Η Μελόνι διατύπωσε την πιο σαφή μέχρι σήμερα κριτική της κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, όπου χαρακτήρισε τη στρατιωτική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή μέρος μιας ευρύτερης τάσης παρεμβάσεων «εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η δεξιά ηγέτιδα είχε κρατήσει πιο αμφίσημη στάση, δηλώνοντας ότι ούτε καταδικάζει ούτε συμφωνεί με τον πόλεμο.
Στροφή τόνου της Μελόνι, υπό την πίεση της κοινής γνώμης
Η αισθητή αλλαγή τόνου θεωρείται αξιοσημείωτη για μια ηγέτιδα που έχει χτίσει τη φήμη της ως μία από τις πιο αξιόπιστες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη.
Η μετατόπιση αυτή αντανακλά κυρίως πιέσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας. Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αντιδημοφιλή, με την ιταλική κοινή γνώμη να εμφανίζεται συντριπτικά αντίθετη στο ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε μια νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πλησιάζει σε ένα πολιτικά ευαίσθητο δημοψήφισμα για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το οποίο εξελίσσεται σταδιακά σε ένα είδος δημοψηφίσματος εμπιστοσύνης για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση των διατλαντικών συμμαχιών της χώρας και στις αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις.
Καταδίκη για βομβαρδισμό σχολείου
Στις δηλώσεις της, η Μελόνι καταδίκασε τον βομβαρδισμό ενός σχολείου θηλέων που προκάλεσε τον θάνατο 168 ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σφαγή» και ζητώντας να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.
Σύμφωνα με αναφορές πολλών μέσων ενημέρωσης, το σχολείο φέρεται να επλήγη πιθανότατα από αμερικανικό πλήγμα που στόχευε γειτονική ναυτική βάση του Ιράν.
Η στάση της Μελόνι την φέρνει πλέον στο ίδιο στρατόπεδο με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρομπ Γέτεν, οι οποίοι έχουν επίσης ασκήσει κριτική — με διαφορετικό βαθμό έντασης — στις επιθέσεις κατά του Ιράν.
Το ευαίσθητο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων
Ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό θέμα στην Ιταλία αποτελεί το κατά πόσο οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν κοινές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα για επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Η Μελόνι επέμεινε ότι οι βάσεις χρησιμοποιούνται μόνο για υλικοτεχνικούς και τεχνικούς σκοπούς, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τη δεκαετία του 1950. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οποιαδήποτε χρήση ιταλικών αεροπορικών βάσεων για την εκτόξευση στρατιωτικών επιθέσεων θα απαιτούσε ρητή έγκριση από το κοινοβούλιο.
Η ίδια επιχείρησε να συγκρίνει τη θέση της με εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει ότι οι βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν.
«Με εκπλήσσει ότι οι ίδιοι άνθρωποι καταδικάζουν αυτή την απόφαση στη χώρα μας και την επαινούν στην Ισπανία», σημείωσε, αναφερόμενη στην ιταλική αντιπολίτευση.
Με πληροφορίες από το Politico