Κοσμος

Μητσοτάκης από Πάφο: Η Κύπρος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη από την Πάφο - «Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται και στην Ευρώπη»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη από την Πάφο

Μηνύματα υψηλού συμβολισμού για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στήριξη στην Κύπρο έστειλαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών που είχαν στην Πάφο.

Μητσοτάκης από Πάφο: Η Κύπρος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη

«Από εδώ στέλνουμε ένα κοινό, καθαρό, ηχηρό, αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ένα σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του νησιού είναι προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μεγάλων προσφυγικών ροών. Όπως επισήμανε, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο συναγερμός, ενώ κάλεσε το Ιράν να εγκαταλείψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Λιβάνου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονταν σε εμπόλεμες ζώνες, επισημαίνοντας ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση του Λιβάνου και η απόρριψη ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως στον νότιο Λίβανο, είναι κρίσιμη για την αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και των κατοίκων της, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την απόφασή του να επισκεφθεί την Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι οι στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δοκιμάστηκαν στην πράξη και αντανακλούν τη ρήτρα άμυνας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε, κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι απαραβίαστη και οι κινήσεις της Ευρώπης είναι αποκλειστικά αμυντικές, μακριά από οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή, με στόχο την αμυντική θωράκιση κρατών μελών που βρίσκονται υπό απειλή. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την τρέχουσα διεθνή κατάσταση ως πρωτοφανή αναταραχή με αβέβαιες συνέπειες και επανέλαβε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» αποτελεί έμπρακτη διαβεβαίωση για την ασφάλεια, καλώντας παράλληλα και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν ενεργά.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη, στέλνοντας ένα καθαρό, ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια του νησιού αποτελεί προτεραιότητα, ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα, συμμετέχοντας στην πρώτη αποστολή της φρεγάτας Κίμων, γεγονός που θα μείνει ιστορικό. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παρουσία Ελλάδας και Ευρώπης στην περιοχή αποδεικνύει τη συλλογική ευθύνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προστασία των κρατών-μελών στην ευρύτερη Μεσόγειο.

«Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται και στην Ευρώπη», είπε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά του Ορμούζ θα συνεχιστεί, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια της περιοχής. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις, παρατήρησε πως παρακολουθεί στενά τη δράση της Χεζμπολάχ, η οποία προκάλεσε επιθέσεις στον Λίβανο, αλλά και την αντίδραση του Ισραήλ. Όπως τόνισε, ο κύριος σκοπός της Γαλλίας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ και παράλληλα να τερματιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου.

Η αποστολή, όπως σημείωσε, είναι καθαρά αμυντική και αποσκοπεί στην επίτευξη ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ η Γαλλία παραμένει αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου. Στην Κύπρο, ο Μακρόν επανέλαβε ότι η γαλλική παρουσία ενισχύει την άμυνα του νησιού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών και τη δυνατότητα ασφαλούς επαναπατρισμού τους.

Υπενθύμισε ότι, τις τελευταίες ημέρες, σειρά χωρών έχει δεχθεί επιθέσεις, και για αυτό η στάση της Γαλλίας παραμένει αμυντική, αλλά με στόχο την αποκλιμάκωση και τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας. Η αποστολή «Ασπίδα», υπό τον συντονισμό της Ελλάδας, αποδεικνύει τη συνεργασία και τη δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών για ασφάλεια στην περιοχή. Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι κάθε επίθεση κατά της Κύπρου αποτελεί επίθεση κατά όλης της Ευρώπης, σημειώνοντας τη σημασία της αποστολής συστημάτων αεράμυνας Mistral και της φρεγάτας Κίμων, που σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο.

Χριστοδουλίδης: Τα ελληνικά F-16 και οι φρεγάτες αντανακλούν την κοινή μας ιστορία

«Με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και περηφάνιας σας καλωσορίζω στην Κύπρο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η παρουσία σας, πέραν του υψηλού συμβολισμού, έχει ουσιαστική σημασία για την Κύπρο, ολόκληρη την Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι την ΕΕ», ανέφερε αρχικά ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαριστώντας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ασφάλεια της Κύπρου σημαίνει και ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Γαλλία απέδειξε ότι αποτελεί ισχυρό στρατηγικό εταίρο της Κύπρου, σημείωσε επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης, υπενθυμίζοντας και τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Σας ευχαριστώ και τους δύο για την αμέριστη στήριξή σας. Και θέλω να ευχαριστήσω την Τζόρτζια Μελόνι και τον Πέδρο Σάντσεθ αλλά και τους λαούς της Ιταλίας και της Ισπανίας για τη στήριξη», είπε, λέγοντας ότι οι τέσσερις χώρες αποδεικνύουν τι θα πει αλληλεγγύη, στέλνοντας ένα ουσιαστικό μήνυμα για τις δυνατότητες της Ευρώπης και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην αποστολή F-16 και της φρεγάτας Κίμων, σημειώνοντας ότι αντανακλά την κοινή ιστορία των δύο χωρών.

«Διανύουμε μία περίοδο ευρύτερης αστάθειας. Οι εξελίξεις μας υπενθυμίζουν πως οτιδήποτε γίνεται στη Μέση Ανατολή έχει ευρωπαϊκό αντίκτυπο», επισήμανε, εξηγώντας ότι επηρεάζει το συλλογικό ευρωπαϊκό μέλλον, την ασφάλεια, τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Γι’ αυτό, είπε, η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά και πιο συνεκτικά στην περιοχή, με μία προσέγγιση που θα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας. Η κυπριακή προεδρία έχει στόχο τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Δεν εμπλεκόμαστε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο που υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα, με υπευθυνότητα ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος. Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα συνεργασίας», είπε.

«Εδώ και 52 χρόνια, η χώρα μας πληρώνει το αντίτιμο του πολέμου, είμαστε χώρα – θύμα παράνομης εισβολής. Γι’ αυτό και κάθε μας βήμα αποσκοπεί στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία».

«Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος στέλνουν μήνυμα ότι η Ευρώπη στέκεται ενωμένη, αποφασισμένη για την ασφάλεια των κρατών- μελών της στην ευρύτερη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Σε τέτοιες στιγμές, η ενότητα δεν είναι μια αρχή, μια αξία, είναι η δύναμη της Ευρώπης», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.