Κοσμος

O Guardian αποκαλύπτει

Η Ε.Ε. θα στέλνει πίσω τους περισσότερους πρόσφυγες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης προβλέπονται για τους πρόσφυγες στο προσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου «θα στέλνονται πίσω» βάσει ενός νέου προγράμματος που θα συντονίζεται από τη Frontex.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις των κρατών - μελών που επηρεάζονται περισσότερο από το κύμα των μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.