Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Λυών στη μνήμη του ακροδεξιού φοιτητή Κουεντέν Ντεράνκ, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις με μέλη ακροαριστερών οργανώσεων, προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Η αστυνομία είχε εκφράσει εξαρχής φόβους για επεισόδια, καθώς στην πόλη συγκεντρώθηκαν ακροδεξιές και αντιφασιστικές ομάδες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει συνεδρίαση των υπουργών με αντικείμενο όλες τις βίαιες οργανώσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαρακτήρισε το λιντσάρισμα του 23χρονου «υπόθεση Τσάρλι Κερκ της Γαλλίας», παραπέμποντας στη δολοφονία συντηρητικού ακτιβιστή στις ΗΠΑ πέρυσι.
Έρευνα - Πολιτικές προεκτάσεις στη Γαλλία
Σε βάρος επτά ανθρώπων διενεργείται έρευνα για τον ρόλο τους στον θάνατο του Ντεράνκ, μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργάτης βουλευτή του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, που καταδίκασε τον φόνο.
Τη διαδήλωση οργάνωσε η ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων Αλιέτ Εσπιέ, ενώ αρκετές ακροδεξιές ομάδες ανακοίνωσαν συμμετοχή. Ο Εθνικός Συναγερμός προέτρεψε τους υποστηρικτές του να μην παρευρεθούν λόγω κινδύνου ταραχών.
Η Λιόν πόλη σε επιφυλακή - Αντισυγκεντρώσεις
Στο περιθώριο της πορείας εμφανίστηκαν μικρές ομάδες αντιφασιστών με συνθήματα «είμαστε όλοι αντιφασίστες», ενώ από παράθυρο κρεμόταν πανό με το μήνυμα «Η Λυών είναι αντίφα», σύμφωνα με πλάνα του BFMTV.
Ο δήμαρχος της πόλης Γκρεγκορί Ντουσέτ είχε ζητήσει να απαγορευτεί η συγκέντρωση και προειδοποίησε ότι ακροδεξιές ομάδες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περίπου 3.200 άνθρωποι βρέθηκαν στη διαδήλωση, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις αναμένονται και σε άλλες γαλλικές πόλεις.