Κοσμος

Ουκρανία: Ρώσοι διοικητές φέρονται να ζητούν χρήματα για να μην βάζουν στρατιώτες στη πρώτη γραμμή του μετώπου

Όσοι αρνούνται, φέρεται να μεταφέρονται σε μονάδες εφόδου ή σε ιδιαίτερα επικίνδυνες θέσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσικός στρατός: καταγγελίες ότι διοικητές ζητούν μεγάλα ποσά για να κρατούν στρατιώτες μακριά από την πρώτη γραμμή

Σοβαρές καταγγελίες για συστηματική διαφθορά στον ρωσικό στρατό φέρνουν στο φως αναφορές στρατιωτικών και ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διοικητές φέρονται να ζητούν έως και 30.000 λίρες από στρατιώτες προκειμένου να τους απαλλάσσουν από αποστολές στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλούνται δυτικές πηγές και ερευνητές, στρατιώτες καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά ή να παραχωρούν μέρος του μισθού τους ώστε να αποφύγουν επικίνδυνες αποστολές στην Ουκρανία. Όσοι αρνούνται, φέρεται να μεταφέρονται σε μονάδες εφόδου ή σε ιδιαίτερα επικίνδυνες θέσεις.

Βίντεο που αποδίδεται σε Ρώσο στρατιώτη περιγράφει ένα δίκτυο εκβιασμών και παράνομων πρακτικών, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για περιπτώσεις όπου προσωπικό στέλνεται σε αποστολές υψηλού κινδύνου ως μορφή τιμωρίας. Παράλληλα, ειδικοί αναφέρουν ότι η πρακτική συνδέεται με προβλήματα ηθικού και διοίκησης στο στράτευμα.

Εκτός από τις καταγγελίες για χρηματισμό, αναφέρονται περιστατικά κατά τα οποία διοικητές φέρονται να ιδιοποιούνται εξοπλισμό — όπως drones και ηλεκτρονικά συστήματα — ή να απαιτούν από στρατιώτες να συνεισφέρουν οικονομικά για την κάλυψη «αναγκών της μονάδας». Υπάρχουν επίσης αναφορές για παραποίηση στοιχείων σχετικά με απώλειες προσωπικού, δημιουργώντας εικόνα υποστελέχωσης στις μονάδες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες πρακτικές, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνοχή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι καταγγελίες αποτελούν ένδειξη βαθύτερων δομικών προβλημάτων.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις συγκεκριμένες αναφορές, ενώ οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα στο σύνολό τους λόγω των συνθηκών του πολέμου.

Πηγή: The Telegraph