Κοσμος

Καναδάς: Μακελειό με 9 νεκρούς σε σχολείο - Σκότωσε δύο ακόμη άτομα σε σπίτι

Ένοπλη επίθεση σε λύκειο στο Tumbler Ridge της Βρετανικής Κολομβίας συγκλονίζει τη χώρα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τουλάχιστον δέκα οι νεκροί σε σχολική επίθεση στον Καναδά, μεταξύ αυτών και η δράστιδα 

Ο Καναδάς παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τη φονικότερη σχολική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, όταν ένοπλη δράστιδα σκότωσε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους σε απομακρυσμένη ορεινή κοινότητα της χώρας. Η αστυνομία εντόπισε έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κατά την άφιξή της στο λύκειο του Tumbler Ridge, μιας πόλης περίπου 2.400 κατοίκων στη βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. Ένα ακόμη άτομο υπέκυψε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις αρχές.

Η δράστιδα βρέθηκε νεκρή εντός του σχολείου, φέροντας αυτοτραυματισμό. Οι αρχές του Καναδά εκτιμούν ότι είχε σκοτώσει ακόμη δύο ανθρώπους σε κατοικία της ίδιας κοινότητας, όπου εντοπίστηκαν τα πτώματά τους. Δύο τραυματίες διακομίστηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομείο με σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα, ενώ περίπου 25 ακόμη άτομα λαμβάνουν ιατρική φροντίδα σε τοπικό κέντρο υγείας.

Σε επείγουσα ειδοποίηση που εστάλη στα κινητά των κατοίκων, οι αρχές περιέγραψαν τη δράστιδα ως καστανόμαλλη γυναίκα που φορούσε φόρεμα. Η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητά της, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία, ούτε να διευκρινίσει αν ήταν ανήλικη.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, οι αρχές δεν είχαν ανακοινώσει τα ονόματα των θυμάτων ούτε είχαν διευκρινίσει πόσοι από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

Επίθεση στον Καναδά: Μια τραγωδία χωρίς απαντήσεις

«Δεν βρισκόμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να κατανοήσουμε το γιατί ή τι μπορεί να αποτέλεσε το κίνητρο αυτής της τραγωδίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Περιφέρειας της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας στη Βρετανική Κολομβία, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σπάνιοι στον Καναδά, μια χώρα με πολύ αυστηρότερη νομοθεσία περί όπλων σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ επιθέσεις σε σχολεία τέτοιας κλίμακας είναι σχεδόν ανήκουστες.

Σύμφωνα με ανάλυση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά, το 38% των ανθρωποκτονιών το 2023 σχετιζόταν με πυροβόλο όπλο, έναντι 76% στις ΗΠΑ, βάσει στοιχείων των προγραμμάτων Ενιαίας Αναφοράς Εγκληματικότητας των δύο χωρών. Η κατοχή όπλων στον Καναδά είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερη. Κατά το πρόγραμμα Small Arms Research, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 121 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ στον Καναδά εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 35 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Το Tumbler Ridge, στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων και σε απόσταση 680 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, θεωρείται μια ειδυλλιακή μικρή κοινότητα. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι γνωρίζει προσωπικά κάθε θύμα. «Ζω εδώ 19 χρόνια και είμαστε μια μικρή κοινότητα. Δεν τους αποκαλώ κατοίκους. Τους αποκαλώ οικογένεια», ανέφερε.

Το λύκειο αριθμεί μόλις 175 μαθητές από την 7η έως τη 12η τάξη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επαρχίας. Μαθητής της 12ης τάξης δήλωσε ότι παρέμεινε οχυρωμένος με τους συμμαθητές του στην τάξη για περίπου δύο ώρες, μέχρι να τους συνοδεύσει η αστυνομία εκτός κτιρίου. «Η πραγματικότητα αρχίζει τώρα να μας κατακλύζει. Πιστεύω ότι γνώριζα κάποιον από τα θύματα, αλλά όλα είναι ακόμη πολύ νωπά», είπε.

Η φονικότερη επίθεση από το 1989

Η τελευταία σχολική επίθεση ανάλογης κλίμακας στον Καναδά σημειώθηκε το 1989, όταν ένοπλος δολοφόνησε 14 γυναίκες στην École Polytechnique στο Μόντρεαλ. Η σφαγή εκείνη προκάλεσε εθνικό αναστοχασμό για τη βία κατά των γυναικών και οδήγησε σε αυστηρότερη νομοθεσία περί όπλων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα γεγονός που μοιάζει να συμβαίνει αλλού και όχι κοντά στο σπίτι μας», προσθέτοντας ότι «όλοι θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας λίγο πιο σφιχτά απόψε».

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε. Στον Καναδά είναι παράνομη η αγορά όπλων τύπου επιθετικού τυφεκίου, κατηγορία που έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες από τις φονικότερες σχολικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική δολοφονία στη Βρετανική Κολομβία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Τον Απρίλιο, άνδρας έπεσε με SUV πάνω σε πλήθος σε φεστιβάλ φιλιππινέζικης κοινότητας στο Βανκούβερ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.

Μετά την τραγωδία, τα σχολεία στο Tumbler Ridge θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της εβδομάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της σχολικής περιφέρειας. Τοπικός βουλευτής χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγικό και βαθιά ανησυχητικό», σημειώνοντας ότι «σε μια μικρή, δεμένη κοινότητα, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου γεγονότος αγγίζει τους πάντες».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήρια και τις προσευχές» του προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.


Πηγή: CNN