Κοσμος

Ιράν: Σε θανατική ποινή στρατιώτης που αρνήθηκε να πυροβολήσει διαδηλωτές

Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν: Σε θανατική ποινή στρατιώτης που αρνήθηκε να πυροβολήσει διαδηλωτές, λέει οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ένας νεαρός Ιρανός στρατιώτης φέρεται να καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή να πυροβολήσει διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζαβίντ Χάλες, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν, αναμένεται να εκτελεστεί αφού φέρεται να αρνήθηκε να συμμετάσχει στα πυρά εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος, ανέφερε την Τρίτη το Center for Human Rights in Iran (IHRS), με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Όταν έλαβε την εντολή να πυροβολήσει διαδηλωτές, αρνήθηκε να την εκτελέσει, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του και στο άνοιγμα ποινικής υπόθεσης σε βάρος του», δήλωσε η οργάνωση.

Το IHRS χαρακτήρισε τη θανατική καταδίκη «εργαλειακή χρήση της Δικαιοσύνης» για την επιβολή απόλυτης υπακοής και την εντατικοποίηση της καταστολής των διαμαρτυριών. «Η επιβολή θανατικής ποινής σε στρατιώτη επειδή αρνήθηκε να σκοτώσει ανθρώπους δείχνει πώς το δικαστικό σύστημα χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την καταστολή», τόνισε.

Η οργάνωση κάλεσε τις ιρανικές αρχές να δημοσιοποιήσουν πλήρη στοιχεία για την υπόθεση Χάλες, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες για όσους συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.

Η είδηση έρχεται ενώ η ιρανική Δικαιοσύνη έχει προαναγγείλει ταχείες δίκες και εκτελέσεις για όσους κρατούνται σε σχέση με τις κινητοποιήσεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το IHRS προειδοποίησε ότι χωρίς διεθνή παρέμβαση, επίκεινται «βιαστικές και εξωδικαστικές εκτελέσεις» στο προσεχές διάστημα.

Πηγή: Center for Human Rights in Iran