Κοσμος

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο παρουσίασε στον Τραμπ το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης

H Επιτροπή έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο παρουσίασε στον Τραμπ το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δήλωσε ότι παρουσίασε το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν εκείνος το αποδέχθηκε.

«Νομίζω ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για εμάς τους Βενεζουελάνους», δήλωσε η Ματσάδο μετά τη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή των δύο. Η ίδια χαρακτήρισε την κίνηση «αναγνώριση της μοναδικής δέσμευσης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα μας για ελευθερία».

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ματσάδο απευθύνθηκε και σε υποστηρικτές της έξω από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας στα ισπανικά ότι «μπορούμε να υπολογίζουμε στον πρόεδρο Τραμπ». Το αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε το μετάλλιο παραμένει ασαφές, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων στη Βενεζουέλα, λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας από αμερικανικές δυνάμεις. Παρά ταύτα, ο Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει τη Ματσάδο ως νέα ηγέτιδα της χώρας, επιλέγοντας να συνεργάζεται με την μεταβατική επικεφαλής του κράτους, Ντέλσι Ροντρίγκες, πρώην αντιπρόεδρο του Μαδούρο.

Κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, η Ματσάδο συναντήθηκε επίσης με μέλη του Κογκρέσου, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη Βενεζουελανή πολιτικό «γενναία και σημαντική φωνή για τον λαό της χώρας της». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας, ολοκληρώνοντας την πρώτη πώληση πετρελαίου μετά την άρση κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Πηγή: BBC