- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριστιάν Αμανπούρ: «Το Ιράν ήταν το σπίτι μου – ο λαός δεν αντέχει άλλο»
Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN μιλά με συγκίνηση για τις εξελίξεις στο Ιράν
Η Κριστιάν Αμανπούρ καταγγέλλει το καθεστώς και μεταφέρει τη φωνή του δοκιμαζόμενου ιρανικού λαού
Η διακεκριμένη Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ τοποθετείται δημόσια για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράν, σε μια περίοδο έντονων λαϊκών κινητοποιήσεων και αιματηρής καταστολής.
Με λόγο φορτισμένο συναισθηματικά αλλά σαφή, η Αμανπούρ περιγράφει πώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επαναφέρουν μνήμες από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, όταν η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα σε νεαρή ηλικία.
“Iran was my home”
— Christiane Amanpour Presents: The Ex Files (@AmanpourPod) January 13, 2026
As #Iran faces an internet blackout of over 100 hours, @amanpour emotionally reflects on the protests — and the challenge of staying objective when the story is deeply personal
Watch Christiane Amanpour Presents: The Ex Files 🗂️ on @globalplayer 🎧 pic.twitter.com/7x7tTuDybA
Κριστιάν Αμανπούρ: «Το Ιράν ήταν το σπίτι μου»
«Το Ιράν ήταν το σπίτι μου. Έφυγα το 1979, όταν ξεκινούσε η επανάσταση. Αυτά τα γεγονότα με οδήγησαν να γίνω δημοσιογράφος», σημειώνει, εξηγώντας ότι εδώ και τέσσερις δεκαετίες καλύπτει τις εξελίξεις στη χώρα «χωρίς φόβο και χωρίς εύνοια».
Η ίδια τονίζει ότι έχει επιστρέψει πολλές φορές στο Ιράν, αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες απαγορεύσεις εισόδου και κατηγορίες για «εχθρικό ρεπορτάζ», επειδή –όπως λέει– εργάστηκε «για λογαριασμό του ιρανικού λαού». Παράλληλα, καταγγέλλει το καθεστώς των μουλάδων ως «μια διεφθαρμένη ηγεσία που πλουτίζει», υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλο».
Ανάμεσα στη δημοσιογραφία και την προσωπική μνήμη
Γεννημένη στη Βρετανία από Ιρανό πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, η Αμανπούρ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Τεχεράνη, τα οποία περιγράφει συχνά ως «μαγικά και ελεύθερα». Σε παλαιότερες συνεντεύξεις της στο PBS και στο Bloomberg, έχει μιλήσει για το πώς μεγάλωσε με την αίσθηση ότι τίποτα δεν της ήταν απαγορευμένο ως γυναίκα.
Η επανάσταση του 1979, ωστόσο, αποτέλεσε σημείο καμπής: άνθρωποι που θαύμαζε φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν, ενώ ο θάνατος θείου της υπό κράτηση παραμένει ανεξιχνίαστος. «Δεν είδαμε ποτέ το πτώμα», έχει δηλώσει.
Παρά το προσωπικό βάρος, η ίδια επιμένει στη δημοσιογραφική ισορροπία: να παρουσιάζει όλες τις πλευρές, χωρίς να λειτουργεί ως ακτιβίστρια, αλλά μεταφέροντας με ακρίβεια την ιστορία ενός λαού που ζητά να ακουστεί. Υπενθυμίζεται ότι έχει επισκεφθεί και την Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή της ρόλο και επιρροή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.