- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Κριστιάν Αμανπούρ: «Το Ιράν ήταν το σπίτι μου – ο λαός δεν αντέχει άλλο»
Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN μιλά με συγκίνηση για τις εξελίξεις στο Ιράν
Η Κριστιάν Αμανπούρ καταγγέλλει το καθεστώς και μεταφέρει τη φωνή του δοκιμαζόμενου ιρανικού λαού
Η διακεκριμένη Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ τοποθετείται δημόσια για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράν, σε μια περίοδο έντονων λαϊκών κινητοποιήσεων και αιματηρής καταστολής.
Με λόγο φορτισμένο συναισθηματικά αλλά σαφή, η Αμανπούρ περιγράφει πώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επαναφέρουν μνήμες από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, όταν η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα σε νεαρή ηλικία.
“Iran was my home”
— Christiane Amanpour Presents: The Ex Files (@AmanpourPod) January 13, 2026
As #Iran faces an internet blackout of over 100 hours, @amanpour emotionally reflects on the protests — and the challenge of staying objective when the story is deeply personal
Watch Christiane Amanpour Presents: The Ex Files 🗂️ on @globalplayer 🎧 pic.twitter.com/7x7tTuDybA
Κριστιάν Αμανπούρ: «Το Ιράν ήταν το σπίτι μου»
«Το Ιράν ήταν το σπίτι μου. Έφυγα το 1979, όταν ξεκινούσε η επανάσταση. Αυτά τα γεγονότα με οδήγησαν να γίνω δημοσιογράφος», σημειώνει, εξηγώντας ότι εδώ και τέσσερις δεκαετίες καλύπτει τις εξελίξεις στη χώρα «χωρίς φόβο και χωρίς εύνοια».
Η ίδια τονίζει ότι έχει επιστρέψει πολλές φορές στο Ιράν, αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες απαγορεύσεις εισόδου και κατηγορίες για «εχθρικό ρεπορτάζ», επειδή –όπως λέει– εργάστηκε «για λογαριασμό του ιρανικού λαού». Παράλληλα, καταγγέλλει το καθεστώς των μουλάδων ως «μια διεφθαρμένη ηγεσία που πλουτίζει», υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλο».
Ανάμεσα στη δημοσιογραφία και την προσωπική μνήμη
Γεννημένη στη Βρετανία από Ιρανό πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, η Αμανπούρ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Τεχεράνη, τα οποία περιγράφει συχνά ως «μαγικά και ελεύθερα». Σε παλαιότερες συνεντεύξεις της στο PBS και στο Bloomberg, έχει μιλήσει για το πώς μεγάλωσε με την αίσθηση ότι τίποτα δεν της ήταν απαγορευμένο ως γυναίκα.
Η επανάσταση του 1979, ωστόσο, αποτέλεσε σημείο καμπής: άνθρωποι που θαύμαζε φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν, ενώ ο θάνατος θείου της υπό κράτηση παραμένει ανεξιχνίαστος. «Δεν είδαμε ποτέ το πτώμα», έχει δηλώσει.
Παρά το προσωπικό βάρος, η ίδια επιμένει στη δημοσιογραφική ισορροπία: να παρουσιάζει όλες τις πλευρές, χωρίς να λειτουργεί ως ακτιβίστρια, αλλά μεταφέροντας με ακρίβεια την ιστορία ενός λαού που ζητά να ακουστεί. Υπενθυμίζεται ότι έχει επισκεφθεί και την Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή της ρόλο και επιρροή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.