- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Χαμενεΐ ετοιμάζεται να διαφύγει, ισχυρίζεται ο Τραμπ
Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας εμφανίστηκε προκλητικός
Ο Χαμενεΐ ετοιμάζεται να διαφύγει, ισχυρίζεται ο Τραμπ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έχει καταστρώσει σχέδια διαφυγής από τη χώρα, καθώς οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις κλιμακώνονται και το καθεστώς δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων ετών. Τον ισχυρισμό διατύπωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο Χαμενεΐ «ψάχνει να πάει κάπου αλλού», όταν ρωτήθηκε για πληροφορίες που τον θέλουν έτοιμο να διαφύγει, ακόμη και στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται εν μέσω εκτεταμένων ταραχών στο Ιράν, που πυροδοτήθηκαν από την οικονομική κατάρρευση και την απόσυρση κρατικών επιδοτήσεων, με επίκεντρο την καυσίμων. Οι αρχικά περιορισμένες κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν γρήγορα σε δεκάδες πόλεις, μετατρεπόμενες σε ευρύτερο κύμα αμφισβήτησης του καθεστώτος. Διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «θάνατος στον Χαμενεΐ» και «ελευθερία», ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν εμπρησμοί κυβερνητικών κτιρίων και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 34 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν συλληφθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Οι ιρανικές αρχές έχουν επιβάλει εκτεταμένους περιορισμούς στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, πρακτική που ακολουθούν συστηματικά σε περιόδους αναταραχής, ενώ υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις τραυματιών ακόμη και μέσα σε νοσοκομεία.
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του ανώτατου ηγέτη συζητείται πλέον ανοιχτά σε διπλωματικούς και αναλυτικούς κύκλους. Δημοσιεύματα διεθνών μέσων αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του Ιράν εξετάζονται σενάρια τύπου «Μαδούρο», κατά τα οποία ο Χαμενεΐ θα αποχωρούσε από τη χώρα με αντάλλαγμα τη διατήρηση της βασικής δομής του καθεστώτος. Ιρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα, περιγράφουν ένα σύστημα εξουσίας που έχει «περάσει σε κατάσταση επιβίωσης».
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει ανοιχτά την Τεχεράνη με νέες στρατιωτικές ενέργειες εάν οι αρχές συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης». Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν εάν διαδηλωτές στοχοποιηθούν μαζικά από το καθεστώς.
Από την πλευρά του, ο Χαμενεΐ εμφανίστηκε προκλητικός. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις 3 Ιανουαρίου, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ως «ταραχοποιούς» και «εσωτερικούς τρομοκράτες» και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να «ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας του». Υποστήριξε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν θα υποχωρήσει» απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί ξένης υποκίνησης της αναταραχής.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ιδιαίτερη ανησυχία διεθνώς, καθώς το Ιράν έχει ήδη αποδυναμωθεί από τον πρόσφατο πόλεμο με το Ισραήλ και τα πλήγματα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν ο Χαμενεΐ εξαναγκαστεί σε αποχώρηση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε άμεση πολιτική αλλαγή ή σταθεροποίηση.
Πηγή: Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.