- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ: Παραβιάζει το θαλάσσιο δίκαιο
Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι στον Ατλαντικό
Μόσχα: Η πρώτη αντίδραση για την κατάσχεση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία κατά πλοίων» άλλων δικαιοδοσιών, δηλώνει η Ρωσία μετά την κατάσχεση ρωσόσημου δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ.
Απαντώντας στην κατάσχεση του Bella 1 / Marinera, το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβίασαν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, τονίζοντας ότι «κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία κατά πλοίων που είναι νομίμως νηολογημένα στις δικαιοδοσίες άλλων κρατών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της Ρωσίας, το δεξαμενόπλοιο είχε λάβει προσωρινή άδεια να πλέει υπό ρωσική σημαία στις 24 Δεκεμβρίου.
Τι συνέβη νωρίτερα στον Ατλαντικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν ένα πετρελαιοφόρο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα, αφού το παρακολούθησαν σε όλο τον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (US European Command) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το δεξαμενόπλοιο, που αρχικά ονομαζόταν Bella 1, είχε τεθεί υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2024, καθώς φέρεται να δραστηριοποιούνταν σε έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν παράνομο πετρέλαιο.
Η είδηση της κατάσχεσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε δύο πηγές που ανέφεραν ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και τον αμερικανικό στρατό.
Russia has dispatched a submarine and several warships to escort a shadow-fleet tanker that the United States attempted to seize off the coast of Venezuela and is now pursuing in the Atlantic, The Wall Street Journal reports.
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 7, 2026
The tanker Bella 1 spent more than two weeks trying… pic.twitter.com/7uPpm9OvOw
Οι ΗΠΑ συνέχισαν να καταδιώκουν το σκάφος καθώς κατευθυνόταν προς τα βορειοανατολικά, ενώ αεροσκάφη επιτήρησης P-8 του αμερικανικού στρατού απογειώθηκαν από τη βάση RAF Mildenhall στο Σάφολκ της Αγγλίας και παρακολουθούσαν το δεξαμενόπλοιο επί ημέρες, μέχρι την κατάσχεσή του, καθώς αυτό κινούνταν προς τον βορρά και περνούσε ανοιχτά των βρετανικών ακτών, σύμφωνα με δεδομένα πτήσεων ανοιχτών πηγών.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου ζωγράφισε μια ρωσική σημαία στο κύτος του πλοίου, ισχυριζόμενο ότι έπλεε υπό ρωσική προστασία.
Λίγο αργότερα, το πλοίο εμφανίστηκε στο επίσημο ρωσικό νηολόγιο πλοίων με νέο όνομα — Marinera. Η Ρωσία υπέβαλε τον περασμένο μήνα επίσημο διπλωματικό αίτημα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την καταδίωξη του σκάφους.
Οι ΗΠΑ μετέφεραν στρατιωτικά μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, όπως μετέδωσε το CNN.
Τουλάχιστον 12 αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 προσγειώθηκαν στις αεροπορικές βάσεις Fairford και Lakenheath μεταξύ 3 και 5 Ιανουαρίου, πολλά εκ των οποίων προέρχονταν από αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αεροσκάφη V-22 Osprey δραστηριοποιήθηκαν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένα πτήσεων να δείχνουν ότι πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές αποστολές στην ανατολική Αγγλία, με βάση το Fairford. Παράλληλα, δύο βαριά οπλισμένα αεροσκάφη AC-130 εθεάθησαν να φτάνουν στη βάση Mildenhall την Κυριακή.
Ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε και το πλοίο Sophia σε διεθνή ύδατα
Oι ΗΠΑ κατέλαβαν σε διεθνή ύδατα το δεξαμενόπλοιο M/T Sophia, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, και το συνοδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση της U.S. Southern Command την Τετάρτη.
«Σε επιχείρηση πριν από την αυγή σήμερα το πρωί, το Υπουργείο Άμυνας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ακινητοποίησε χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο ένα δεξαμενόπλοιο «σκοτεινού στόλου», χωρίς σημαία και υπό καθεστώς κυρώσεων», ανέφερε ο στρατός.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 7, 2026
Another sanctioned dark fleet motor tanker, Sophia, has been seized by the U.S. forces off the coast of Venezuela.
The interdicted vessel was operating in international waters and conducting illicit activities in the Caribbean Sea. pic.twitter.com/eSlhQReYZU
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την επιβολή «πλήρους αποκλεισμού» σε δεξαμενόπλοια πετρελαίου που τελούν υπό κυρώσεις και επιχειρούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη Βενεζουέλα, ως μέσο άσκησης πίεσης στο καθεστώς του τότε προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλαβαν τον Μαδούρο από συγκρότημα κτιρίων στο Καράκας νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον αποκλεισμό ως «μοχλό πίεσης» απέναντι στη μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.