- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταγιάνι: «Νόμιμη η αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα» – Μακρόν: «Δεν εγκρίνουμε τη μέθοδο σύλληψης Μαδούρο»
Στήριξη Ταγιάνι στη νομιμότητα της επέμβασης των ΗΠΑ, επιφυλάξεις από τον Μακρόν
O Ταγιάνι στηρίζει τη νομιμότητα της επέμβασης, ενώ ο Μακρόν κρατά αποστάσεις
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα κατά του Νικολάς Μαδούρο θεωρείται νόμιμη, βάσει της απειλής που διέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν είναι κατάλληλες για την επίλυση των προβλημάτων. Η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα, όμως, βάσει της απειλής που διέκριναν, είναι νόμιμη. Πρόκειται για κάτι που θα προκύψει από τη δίκη του Μαδούρο χάρη και στον μάρτυρα-κλειδί των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας».
Ο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι η διακίνηση ναρκωτικών μπορεί να συνιστά «μέσο επίθεσης κατά ξένων χωρών», άρα η επέμβαση συνδέεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη «δημοκρατικής μετάβασης και στήριξης του κράτους δικαίου» στη Βενεζουέλα, υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία είχε καταγγείλει «εδώ και χρόνια» το καθεστώς Μαδούρο.
Σε άλλη γραμμή από Ταγιάνι, ο Εμανουέλ Μακρόν: Δεν εγκρίνουμε τη μέθοδο σύλληψης του Μαδούρο από τις ΗΠΑ
Σε διαφορετικό τόνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο «δεν υποστηρίζεται ούτε εγκρίνεται» από τη Γαλλία, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Μοντ Μπρεζόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μαδούρο «δικτάτορα» και σημείωσε ότι η απομάκρυνσή του αποτελεί «καλή είδηση για τους βενεζουελάνους». Ωστόσο, έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τις αμερικανικές μεθόδους, έπειτα και από την κριτική που είχε δεχθεί εντός Γαλλίας για την αρχική του στάση.
«Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία των λαών», τόνισε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί τον Μαδούρο «δικτάτορα» και την απομάκρυνσή του «καλή είδηση για τους Βενεζουελάνους». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Μαδούρο «καταχράσθηκε την ελευθερία του λαού του και έκλεψε τις εκλογές του 2024».
Ο Μακρόν επανέλαβε ότι η Γαλλία υποστηρίζει τη «λαϊκή κυριαρχία» και ότι, εφόσον υπάρξει πολιτική μετάβαση, «ο νικητής των εκλογών του 2024», δηλαδή ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια —τον οποίο αναγνωρίζει μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας— «πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο».
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεχθεί κριτική —κυρίως από τη γαλλική αριστερά— επειδή η πρώτη του αντίδραση δεν σχολίαζε τις μεθόδους της Ουάσινγκτον. Την ίδια γραμμή κράτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επιχείρηση «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι δηλώσεις του Μπαρό έγιναν σε συντονισμό με τον πρόεδρο και είχαν την έγκρισή του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.