- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισραήλ: «Καμία ισραηλινή τεχνολογία F-35 στην Τουρκία» – Ενισχύονται οι δεσμοί με Ελλάδα
Κόκκινη γραμμή για το Ισραήλ η μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών στην Τουρκία, την ώρα που η συνεργασία με την Ελλάδα βαθαίνει
Το Ισραήλ αποκλείει μεταφορά τεχνολογίας F-35 στην Τουρκία και ενισχύει την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χάσκελ, ξεκαθάρισε στις 5 Ιανουαρίου 2026 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση σε ισραηλινής προέλευσης τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της, το Ισραήλ θεωρεί την πώληση αυτών των τεχνολογιών «κόκκινη γραμμή», παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει πως «σκέφτεται πολύ σοβαρά» την πιθανή πώληση F-35 στην Τουρκία.
«Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το ζήτημα. Σημαντικό μέρος της τεχνολογίας του αεροσκάφους έχει αναπτυχθεί από το Ισραήλ και δεν είναι κάτι που θα μοιραστούμε μαζί τους», τόνισε η Χάσκελ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Τουρκία αποκτήσει τα αεροσκάφη, η ισραηλινή τεχνολογία δεν θα μεταβιβαστεί.
Οι δηλώσεις της δημοσιεύθηκαν μια ημέρα μετά τη λήξη των συνομιλιών μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Mar-a-Lago της Φλόριντα.
«Οι σχέσεις του Ισραήλ την Ελλάδα είναι πιο στενές από ποτέ»
Την ίδια στιγμή, η Ισραηλινή αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται «στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους», με τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν πλέον η μία την άλλη ως βασικούς ανταγωνιστές στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αντίθετα, η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ καταγράφεται ως η στενότερη που έχει υπάρξει ποτέ, τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και της ασφάλειας. Η Χάσκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύεται ισραηλινά αμυντικά συστήματα, ενώ η διμερής συνεργασία στην άμυνα «είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο μέλλον».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
O Mάικλ Γουόρντ απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
Η κρίση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω του στόχου της επίθεσης
Γιατί δεν βρίσκουν ποιο τρόφιμο το μεταδίδει
Τι αναφέρει η Βρετανίδα Κέλι Κλαρκ
Χιλιάδες εξαγριωμένοι στους δρόμους - Ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Πίτερ Μαγιάρ
Οι πυρηνικές δοκιμές, η βομβιστική επίθεση στο πλοίο της Greenpeace και η γαλλική εμπλοκή
Ο όρος στο συμβόλαιο αγοράς που μπορεί να μπλοκάρει τη μεταπώληση
Μερικοί βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στα οχήματά τους
Δεν χάνουν χρόνο οι Εργατικοί για τη διάδοχη κατάσταση στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ποιος έδωσε τις 500.000 λίρες
Τι αποκαλύπτουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι
Ποιοι είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.