Κοσμος

Ιράν: νεκροί και τραυματίες στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών για την οικονομία

Οι ταραχές εκδηλώνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το θεοκρατικό καθεστώς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν: νεκροί και τραυματίες στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών για την οικονομία

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ταραχών στο Ιράν, καθώς οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών, που ξέσπασαν λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές επαρχίες της χώρας.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars News Agency μετέδωσε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν πλήθος επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Λορεστάν, στο δυτικό Ιράν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αρχηγείο της αστυνομίας το απόγευμα της Πέμπτης, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και πυρπόλησαν αρκετά αστυνομικά οχήματα.

Νωρίτερα, το Fars και η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw είχαν κάνει λόγο για νεκρούς στην πόλη Λορντεγκάν, στην επαρχία Τσαχαρμαχάλ και Μπαχτιαρί. Οι αρχές επιβεβαίωσαν έναν θάνατο στην πόλη Κουχνταστ, επίσης στο δυτικό Ιράν, ενώ η Hengaw ανέφερε ακόμη έναν νεκρό στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν.

Οι συγκρούσεις σηματοδοτούν σημαντική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που εξαπλώνονται στη χώρα από την Κυριακή, όταν έμποροι και καταστηματάρχες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη ραγδαία υποτίμηση του ριάλ και την εκτίναξη των τιμών.

Το Fars ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λορντεγκάν σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και «ένοπλων διαδηλωτών», όπως τους χαρακτήρισε. Από την πλευρά της, η Hengaw υποστήριξε ότι αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν εκεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Islamic Revolutionary Guards Corps ανακοίνωσαν ότι ένα μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης Basij σκοτώθηκε στην Κουχνταστ και άλλα 13 τραυματίστηκαν, κατηγορώντας διαδηλωτές ότι «εκμεταλλεύτηκαν την ατμόσφαιρα των λαϊκών διαμαρτυριών». Η Hengaw, ωστόσο, ανέφερε ότι ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από τους Φρουρούς ως Αμιρχοσάμ Χονταγιαρί Φαρντ, συμμετείχε στις διαδηλώσεις και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατό να επαληθεύσει άμεσα τις αντικρουόμενες αναφορές. Παράλληλα, το δίκτυο ακτιβιστών HRANA ανέφερε νέες διαδηλώσεις την Πέμπτη στην πόλη Μαρουαντάστ, στην επαρχία Φαρς, ενώ η Hengaw έκανε λόγο για συλλήψεις διαδηλωτών την Τετάρτη στις επαρχίες Κερμανσάχ, Χουζεστάν και Χαμεντάν.

Οι ταραχές εκδηλώνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με δυτικές κυρώσεις, πληθωρισμό άνω του 40% και τις συνέπειες των αεροπορικών πληγμάτων των Ηνωμένες Πολιτείες και του Ισραήλ τον Ιούνιο, που στόχευσαν πυρηνικές και στρατιωτικές υποδομές. Το ιρανικό ριάλ έχασε περίπου το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα στο 2025, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός έφτασε το 42,5% τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση απάντησε στις κινητοποιήσεις συνδυάζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας με άνοιγμα διαλόγου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζερανί δήλωσε ότι οι αρχές θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με εκπροσώπους συνδικάτων και εμπόρων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Την Τετάρτη, μεγάλο μέρος της χώρας τέθηκε σε αργία, επισήμως λόγω ψύχους, την ώρα που οι διαμαρτυρίες συνέχιζαν να εξαπλώνονται.

Πηγή: Reuters