- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη Γάζα: Όμηροι της Χαμάς ανάβουν κεριά Χανουκά μήνες πριν εκτελεστούν
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη συγκλονιστικό οπτικό υλικό που καταγράφει έξι Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς να ανάβουν κεριά για τη γιορτή του Χανουκά, περίπου οκτώ μήνες πριν εκτελεστούν από τους απαγωγείς τους σε υπόγεια σήραγγα στη Γάζα.
Τα βίντεο, τα οποία είχαν τραβηχτεί από μέλη της Χαμάς για προπαγανδιστική χρήση, εντοπίστηκαν και ανακτήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό (IDF) κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η δημοσιοποίησή τους έγινε με τη συναίνεση των οικογενειών των ομήρων και προβλήθηκε αρχικά από την ερευνητική εκπομπή «Uvda» της ισραηλινής τηλεόρασης.
Στα πλάνα εμφανίζονται οι Hersh Goldberg-Polin, Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Ori Danino και Alex Lobanov να κρατούν αυτοσχέδια κεριά φτιαγμένα από χάρτινα ποτήρια, να τραγουδούν το «Ma’oz Tzur» και να μιλούν μεταξύ τους μέσα στη σήραγγα όπου κρατούνταν από τα τέλη του 2023.
another heartbreaking clip pic.twitter.com/rqR99Xyjwc
— Hamas Atrocities (@HamasAtrocities) December 11, 2025
Το υλικό δείχνει στιγμές καθημερινότητας της αιχμαλωσίας: οι όμηροι παίζουν χαρτιά και τάβλι, μοιράζονται ένα κομμάτι φρούτου ή ένα τυποποιημένο γλυκό, προσπαθώντας να διατηρήσουν μια αίσθηση κανονικότητας. Παρά τη σκηνοθετημένη φύση των βίντεο, οι εικόνες αποτυπώνουν τη φθορά των σωμάτων τους, χωρίς ακόμη να έχουν φτάσει στην ακραία κατάσταση στην οποία βρέθηκαν μήνες αργότερα.
Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Carmel Gat, and Almog Sarusi, 6 hostages Hamas later murdered in captivity, are seen in newly recovered footage lighting their last Hannukah candles while held captive.
— LTC Nadav Shoshani (@LTC_Shoshani) December 11, 2025
They should have been home with their… pic.twitter.com/3njxYMApfW
Οι έξι όμηροι δολοφονήθηκαν από τους απαγωγείς τους στις 29 Αυγούστου 2024, σε στενή σήραγγα στη γειτονιά Τελ Σουλτάν της Ράφα. Τα σώματά τους εντοπίστηκαν δύο ημέρες αργότερα από ισραηλινές δυνάμεις, φέροντας πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς εξ επαφής.
Οι οικογένειες των θυμάτων, μιλώντας στην εκπομπή «Uvda», περιέγραψαν την εμπειρία της θέασης των βίντεο ως βαθιά οδυνηρή αλλά και απαραίτητη. «Είναι σαν να είναι ακόμα εδώ», είπε η μητέρα του Goldberg-Polin, τονίζοντας ότι το υλικό δείχνει τη μεταξύ τους αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια επιβίωσης.
Το ντοκουμέντο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερης διάρκειας και πληρότητας καταγραφή ομήρων της Χαμάς που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα, φωτίζοντας με σπάνια ένταση τις πρώτες μήνες της αιχμαλωσίας τους — και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που προσπάθησαν να διατηρήσουν, μέχρι το τέλος.
Πηγή: The Times of Israel