- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αίγυπτος: Η UNESCO συμπεριέλαβε το κόσαρι, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της αιγυπτιακής κουζίνας, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας
H UNESCO συμπεριέλαβε σήμερα το κόσαρι – ένα ευρέως διαδεδομένο πιάτο της αιγυπτιακής κουζίνας – στη λίστα με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, προς ικανοποίηση εκατομμυρίων Αιγυπτίων που αγαπούν ιδιαίτερα αυτό το παραδοσιακό φαγητό.
Χαμηλού κόστους και χορταστικό – φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα – πωλείται σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και από πλανόδιους.
«Μεγαλώσαμε τρώγοντας κόσαρι μέσα από πλαστικές σακούλες», δήλωσε με νοσταλγία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας πελάτης εστιατορίου στο κέντρο του Καΐρου, ο Εμάντ Γιασίν.
Η συνταγή του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής κουζίνας από τον 19ο αιώνα. Παρότι θεωρείται κάτι σαν «εθνικό πιάτο» της Αιγύπτου, πιστεύεται ότι το έφεραν στη χώρα Βρετανοί από την Ινδία.
Μια ταξιδιωτική εμπειρία στην Αίγυπτο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη «εάν δεν έχετε δοκιμάσει κόσαρι τουλάχιστον μία φορά», λέει η Λάιλα Χασαμπάλα, συνιδρύτρια του πρακτορείου γαστρονομικού τουρισμού Bellies στο Κάιρο.
«Εξαιρετική επιλογή» χαρακτήρισε την απόφαση της UNESCO η Ιρίνα, μια τουρίστρια από την Ισπανία, η οποία συμπλήρωσε πως το κόσαρι είναι μια «πανδαισία γεύσεων».