- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτήθηκε από πρύτανης του Κολεγίου της Ευρώπης
Η πρώην κορυφαία διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτήθηκε από πρύτανης του Κολεγίου της Ευρώπης.
Σε βάρος της Μογκερίνι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σχετικής με την ανάθεση ενός συμβολαίου από την ΕΕ στο Κολέγιο της Ευρώπης.
Σε ανακοίνωσή της, η Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνει:
«Σύμφωνα με την απόλυτη αυστηρότητα και αμεροληψία με την οποία πάντα εκτελούσα τα καθήκοντά μου, σήμερα αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση της Πρύτανη του Κολεγίου της Ευρώπης και του Διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαι βέβαιος ότι η κοινότητα του Κολεγίου και στα τρία μας παραρτήματα θα συνεχίσει στον δρόμο της καινοτομίας και της αριστείας που χαράξαμε μαζί κατά τη διάρκεια αυτών των υπέροχων πέντε ετών.
Είμαι περήφανη για όσα έχουμε επιτύχει μαζί και είμαι βαθιά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την υποστήριξη που μου έδειξαν και μου δείχνουν οι φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, το προσωπικό και οι απόφοιτοι του Κολεγίου και της Ακαδημίας.
Ήταν τιμή και χαρά για μένα να υπηρετώ την κοινότητα του Κολεγίου και την αποστολή του».
Η Φεντερίκα Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις «με πλήρη διαφάνεια», σύμφωνα με τη δικηγόρο της
«Η ανάκριση πήγε πολύ καλά, διήρκεσε πάρα πολύ, αλλά με πλήρη διαφάνεια και με ηρεμία», δήλωσε η δικηγόρος Μαριαπάολα Κέρκι.
Η Μογκερίνι, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ (EEAS) από το 2014 ως το 2019, ανακρίθηκε προχθές, Τρίτη, για δέκα ώρες από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία στην Μπριζ, την πόλη όπου βρίσκεται το Κολέγιο της Ευρώπης, πριν αφεθεί ελεύθερη.
Η έρευνα συνεχίζεται.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιταλίδα, πρώην υπουργός, ήταν εδώ και πέντε χρόνια η διευθύντρια του Κολεγίου της Ευρώπης, το οποίο εκπαιδεύει μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών.
Οι ανακριτές θέλουν να διαπιστώσουν αν το 2021-2022 το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση σε διαγωνισμό για ένα συμβόλαιο της EEAS για την εκπαίδευση μελλοντικών διπλωματών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εισαγγελία, η έρευνα αφορά υποψίες για «απάτη και διαφθορά στο πλαίσιο διαγωνισμών για συμβόλαια του δημοσίου, σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».