- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισραήλ: Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου - Δικάζεται για δωροδοκία, απάτη και απιστία
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες
Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατηγορήθηκε το 2019 για δωροδοκία, απάτη και απιστία μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο αφού ζήτησε χάρη από τον ισραηλινό πρόεδρο στη δίκη του για διαφθορά πριν αυτή τελεσιδικήσει, πριν υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική ετυμηγορία, αλλά εγκαίρως για να ξεκινήσει απερίσπαστος από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Το αίτημά του υποστήριξε προκαταβολικά δύο φορές ο Ντόναλντ Τραμπ. Μία από το βήμα της Κνεσέτ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και μία αργότερα απευθύνοντας επιστολή του προς τον ισραηλινό πρόεδρο. Οι πολιτικοί της ισραηλινής αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν αρνητικά το αίτημα Νετανιάχου.
Ορισμένοι δήλωσαν ότι τυχόν χάρη θα πρέπει να εξετασθεί υπό τον όρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα αποδεχθεί την ενοχή του. Άλλοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο 2026, πριν ζητήσει χάρη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον τερματισμό της δίκης του Νετανιάχου αν εκείνος συμφωνήσει να αποσυρθεί από την πολιτική «για να βγάλει το Ισραήλ από το χάος αυτό».
«Έτσι μπορούμε αυτό να το βάλουμε πίσω μας, να ενωθούμε και να ξανακτίσουμε τη χώρα μαζί», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού που νίκησε στις εκλογές του 2021 και εκδίωξε τον Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές τον επόμενο χρόνο και επανήλθε στην εξουσία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπένετ έχει τις πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, αν αποχωρήσει ο Νετανιάχου.
Δωροδοκία, απάτη και απιστία...
Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατηγορήθηκε το 2019 για δωροδοκία, απάτη και απιστία μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ζητά χάρη χωρίς καταδίκη, αλλά και χωρίς να παραδέχεται την ενοχή του.
Μικρός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σήμερα έξω από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ. Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν πορτοκαλί στολές φυλακής και ζητούσαν τη φυλάκιση του Νετανιάχου.
Μία διαδηλώτρια δήλωσε ότι είναι απαράδεκτo ο Νετανιάχου να ζητά χάρη χωρίς να παραδεχθεί την ενοχή του και χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
Στην επιστολή προς τον Ισαάκ Χέρτσογκ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες οι δικηγόροι του Νετανιάχου ισχυρίζονται ότι οι συχνές εμφανίσεις στο δικαστήριο «πλήττουν την ικανότητα του πρωθυπουργό στη διακυβέρνηση». Μία χάρη θα ήταν επίσης καλή για τη χώρα, υποστηρίζουν.
Χάρη στο Ισραήλ δίδεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και την καταδίκη του κατηγορούμενου. Δεν υπάρχει προηγούμενο χορήγησης χάρης ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ειρηνευτική συμφωνία περνά πλέον από τον Λίβανο
Τουλάχιστον δύο από τα θύματα ήταν παιδιά
80 χρόνια αβασίλευτης δημοκρατίας για την Ιταλία
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Axios για την έντονη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
Τι προβλέπει το πρόγραμμα της εταιρείας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η δήλωση μετά την αποχώρηση του Ιράν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο.
Η θεωρία των «αγνοούμενων επιστημόνων» και το τραγικό τέλος στην αναζήτηση της Μελίσα Κάσιας
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.