- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρώτη φορά σε λίστα «τρομοκρατίας» τέσσερις Antifa στην Ευρώπη – Δύο δρουν στην Ελλάδα
Με την απόφαση, οι ΗΠΑ παγώνουν περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύουν την είσοδο των μελών τους στη χώρα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εντάσσει για πρώτη φορά σε λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων τέσσερις αντιφασιστικές ομάδες στην Ευρώπη – Δύο δρουν στην Ελλάδα
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά για πρώτη φορά στον χαρακτηρισμό τεσσάρων αντιφασιστικών, ανάμεσα τους η Ελλάδα, Αντίφα-συνδεδεμένων οργανώσεων στην Ευρώπη ως «Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις» και «Παγκοσμίως Ορισθέντες Τρομοκράτες», μια κίνηση που τις κατατάσσει δίπλα σε οργανώσεις όπως το ISIS, η Αλ Κάιντα και η Χεζμπολά.
Οι τέσσερις ομάδες δραστηριοποιούνται σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα και, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, έχουν εμπλακεί σε βομβιστικές επιθέσεις, πυροβολισμούς και άλλες βίαιες ενέργειες με πολιτικά κίνητρα. Με την απόφαση, οι ΗΠΑ παγώνουν περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύουν την είσοδο των μελών τους στη χώρα, ενώ καθιστούν ποινικά διώξιμη κάθε υλική υποστήριξη προς αυτές.
Η γερμανική ομάδα Antifa Ost έχει συνδεθεί με σειρά επιθέσεων μεταξύ 2018–2023, με τις γερμανικές αρχές να έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε επτά άτομα. Η ομάδα χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική και από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, μετά από βίαιες επιθέσεις που καταγράφηκαν στη Βουδαπέστη.
Στην Ιταλία, ο Διεθνής Επαναστατικός Μετωπος — γνωστός και ως «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία» — έχει συνδεθεί με δεκάδες βομβιστικές και ένοπλες ενέργειες τα τελευταία 20 χρόνια, περιλαμβανομένης στοχευμένης επίθεσης κατά στελέχους του πυρηνικού τομέα το 2012.
Δύο ομάδες που εδρεύουν στην Ελλάδα περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα: η Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη και η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα. Οι ΗΠΑ καταλογίζουν και στις δύο σειρά επιθέσεων σε κρατικές υποδομές, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη βομβιστική επίθεση στα κεντρικά της Hellenic Railway τον Απρίλιο.
Η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα, σε ανακοίνωσή της μετά την επίθεση, είχε δηλώσει ότι τη «αφιερώνει στον παλαιστινιακό λαό».
Ο εκπρόσωπος Τόμι Πίγκοτ κατηγόρησε τις ομάδες για «πολυετή τρομοκρατική δράση στη Δύση», αναφέροντας ότι «οι αναρχικοί, μαρξιστές και βίαιοι εξτρεμιστές της Αντίφα έχουν επιτεθεί, εκφοβίσει και τρομοκρατήσει για δεκαετίες». Τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «αποδομήσουν τα δίκτυα» που, όπως είπε, «υπονομεύουν τις κοινωνίες της Δύσης».
Την απόφαση χαιρέτισε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Έρικ Σμιτ, που είχε πιέσει για τον χαρακτηρισμό, δηλώνοντας πως «ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν όσοι χρηματοδοτούν και υποθάλπουν πολιτική βία».
Η κίνηση θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν συνήθως τέτοιες οργανώσεις ως εσωτερικές υποθέσεις ασφάλειας και όχι ως διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα.
Η Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Σήμερα, στη βάση της ιστορικής δέσμευσης του προέδρου Τραμπ να αντιμετωπίσει την εκστρατεία πολιτικής βίας της Antifa, το Υπουργείο Εξωτερικών ορίζει την Antifa Ost, που εδρεύει στη Γερμανία, μαζί με τρεις ακόμη βίαιες ομάδες Antifa στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ως Ειδικώς Ορισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες και προτίθεται να τις χαρακτηρίσει και ως Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις, με ισχύ από τις 20 Νοεμβρίου 2025. Ο χαρακτηρισμός της Antifa Ost και άλλων βίαιων ομάδων Antifa υποστηρίζει το Προεδρικό Υπόμνημα Εθνικής Ασφάλειας 7 του προέδρου Τραμπ, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διατάραξη δικτύων, φορέων και οργανώσεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντιφασιστικές» αλλά χρησιμοποιούν πολιτική βία και τρομοκρατικές ενέργειες για να υπονομεύσουν δημοκρατικούς θεσμούς, συνταγματικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες. Ομάδες που συνδέονται με αυτό το κίνημα υιοθετούν επαναστατικές αναρχικές ή μαρξιστικές ιδεολογίες, συμπεριλαμβανομένου του αντιαμερικανισμού, του «αντικαπιταλισμού» και της αντιχριστιανικότητας, τις οποίες αξιοποιούν για να υποκινούν και να δικαιολογούν βίαιες επιθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ασφάλειας και θα αποστερούν χρηματοδότηση και πόρους από τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης και άλλων ομάδων Antifa σε όλο τον κόσμο»
Η Δεύτερη Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Καταγραφή της Δράσης των Ομάδων
Ειδικότερα, με δεύτερη ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο καταγράφει τη δράση των τεσσάρων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και τις κατηγορεί ότι έχουν οργανώσει ή πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις, ένοπλες επιθέσεις και άλλες πολιτικά υποκινούμενες ενέργειες.
Όσον αφορά την «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «είναι μια ελληνική αναρχική και "αντικαπιταλιστική" ομάδα που έχει επιχειρήσει και πραγματοποιήσει επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) κατά ελληνικών κρατικών στόχων. Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή στις 18 Δεκεμβρίου 2023».
Σχετικά με την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι μια ελληνική αναρχική και «αντικαπιταλιστική» ομάδα. Η ομάδα συνδέει τις ενέργειές της με ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και επικαλείται την αντίθεσή της στις «καπιταλιστικές δομές», στην «κρατική καταστολή» και την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη. Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς που στόχευσαν το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας (3 Φεβρουαρίου 2024) και τα γραφεία της Hellenic Train (11 Απριλίου 2025)».
Πηγή: Fox, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.