- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συρία: Έξι μαρμάρινα αγάλματα κλάπηκαν από το Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού
Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου
Το μουσείο είχε κλείσει λίγο πριν ανατραπεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από τον συνασπισμό των ισλαμιστών, στις 8 Δεκεμβρίου 2024
Έξι αρχαία αγάλματα κλάπηκαν από το Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα πολιτισμού της Μέσης Ανατολής, το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών θησαυρών της Συρίας. Μια πηγή του μουσείου είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δράστες έσπασαν μια γυάλινη προθήκη τη Δευτέρα και ότι πιθανότατα είχαν κρυφτεί μέσα στο κτίριο μέχρι το βράδυ.
Σύμφωνα με το Associated Press, κλάπηκαν συνολικά έξι μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής εποχής. Οι αρχές της Συρίας έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Δαμασκού, Οσάμα Μοχάμαντ Χαΐρ Άτκεχ.
Ο αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, ότι ομάδες ειδικών ερευνούν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Μια άλλη πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πολλοί εργαζόμενοι και φύλακες του μουσείου» ανακρίθηκαν μετά την κλοπή, αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ένα στέλεχος της Διεύθυνσης Μουσείων της Συρίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στους εργαζόμενους να μπουν στους εκθεσιακούς χώρους, μετά την κλοπή.
Σήμερα το μουσείο ήταν κλειστό, όπως κάθε Τρίτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφεραν να μπουν στο κτίριο.
Καθώς διατυπώνονταν φόβοι για πιθανές λεηλασίες, το μουσείο είχε κλείσει λίγο πριν ανατραπεί ο πρώην πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από τον συνασπισμό των ισλαμιστών, στις 8 Δεκεμβρίου 2024, αλλά επαναλειτούργησε έναν μήνα αργότερα. Η συλλογή του περιλαμβάνει χιλιάδες αντικείμενα, από προϊστορικά εργαλεία μέχρι γλυπτά της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου και έργα ισλαμικής τέχνης.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, πολλές αρχαιότητες μεταφέρθηκαν από τις επαρχίες όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις στη Δαμασκό για να φυλαχθούν στο μουσείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.