- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Πληθυσμός και προσδόκιμο ζωής
Σταθερός πληθυσμός, μακροβιότητα γυναικών αλλά και περιοριστικές ασθένειες μετά τα 64
Γαλλία: Ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στην Ευρώπη, τα όρια συνταξιοδότησης και η σύγκριση με την Ελλάδα
Η διαμάχη για τη μετατόπιση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 χρόνια έχει φέρει στο προσκήνιο την παράταση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία 40 χρόνια. Το 1985, το συνολικό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν 75,3 έτη, με τους άνδρες να ζουν πολύ λιγότερο από τις γυναίκες: 71,3 έναντι 79,4 έτη. Σήμερα αυτό το χάσμα έχει μειωθεί, αλλά οι Γάλλοι ζουν τουλάχιστον μια πενταετία περισσότερο.
Η Γαλλία είχε 68,6 εκατομμύρια κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2025: μικρή αύξηση 0,25% από πέρυσι. Το 2024, γεννήθηκαν 663.000 μωρά, δηλαδή 2,2% λιγότερα από το 2023: πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό από το 1946. Η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα γεννητικότητας με 1,9 ανά γυναίκα αλλά με μεγάλες διαφορές στην επικράτεια και μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και ομάδων. Σύμφωνα με αξιόπιστη αναφορά του Pew Research Center, οι μουσουλμάνες έχουν κατά μέσον όρο 2,9 παιδιά, ενώ οι γυναίκες στο Παρίσι έχουν 1,6 παιδιά.
Το 2024, απεβίωσαν 646.000 άνθρωποι: οι baby boomers, μια πολυπληθής γενιά, έφτασαν σε ηλικία εξόδου. Έτσι, το input του πληθυσμού ισούται περίπου με το output· η μικρή αύξηση του γενικού πληθυσμού οφείλεται στη μετανάστευση: το 2024 εκτιμάται ότι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία 152.000 αλλοδαποί. Το καλύτερο νέο είναι ωστόσο η αύξηση του προσδόκιμου: σύμφωνα δεδομένα από την Earth Database, το μέσο προσδόκιμο ζωής το 2025 εκτιμάται περίπου στα 83,58 χρόνια, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2024 — όταν ήταν περίπου 83,46 χρόνια. Σύμφωνα με το Insee (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής), στις 1 Ιανουαρίου 2025, οι γυναίκες στη Γαλλία ζουν 85,6 χρόνια και οι άνδρες 80,0 χρόνια (πρώτη φορά που φτάνουν στα 80). Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται διαρκώς: από 7,1 χρόνια το 2004 σε περίπου 5,6 χρόνια το 2024. Παράλληλα, η μέση υγιής ζωή (δηλαδή ο χρόνος χωρίς σοβαρές περιοριστικές ασθένειες) υπολογίζεται στα 64,2 χρόνια για τις γυναίκες και στα 63,6 χρόνια για τους άνδρες. Η περιοχή με τους περισσότερους μακρόβιους είναι το μείζον Παρίσι όπου το προσδόκιμο των γυναικών φτάνει τα 86,3 χρόνια, ενώ στον γαλλικό βορρά κυμαίνεται γύρω στα 84.
Η Γαλλία, το Λιχτενστάιν, η Ελβετία και η Ισπανία εμφανίζουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, η Eurostat εκτιμά το προσδόκιμο ζωής στα 81,8 χρόνια, με 79,2 για τους άνδρες και 84,4 για τις γυναίκες. Η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει παρόμοια εικόνα: 81,54 χρόνια συνολικά, 79,00 για άνδρες, 84,20 για γυναίκες. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν δείχνουν ότι το 17% των ανθρώπων άνω των 80 χάνουν την αυτονομία τους κι ότι αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 30% πάνω από τα 85 και στο 50% πάνω από την ηλικία των 90. Τέλος, στη Γαλλία — μια χώρα με 17 εκατομμύρια συνταξιούχους —730.000 άτομα (1 στους 10 Γάλλους) ζουν σε γηροκομεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
O Mάικλ Γουόρντ απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
Η κρίση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω του στόχου της επίθεσης
Γιατί δεν βρίσκουν ποιο τρόφιμο το μεταδίδει
Τι αναφέρει η Βρετανίδα Κέλι Κλαρκ
Χιλιάδες εξαγριωμένοι στους δρόμους - Ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Πίτερ Μαγιάρ
Οι πυρηνικές δοκιμές, η βομβιστική επίθεση στο πλοίο της Greenpeace και η γαλλική εμπλοκή
Ο όρος στο συμβόλαιο αγοράς που μπορεί να μπλοκάρει τη μεταπώληση
Μερικοί βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στα οχήματά τους
Δεν χάνουν χρόνο οι Εργατικοί για τη διάδοχη κατάσταση στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ποιος έδωσε τις 500.000 λίρες
Τι αποκαλύπτουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.