Κοσμος

Η διευθύντρια του Λούβρου παραδέχεται «τρύπες» στις κάμερες μετά την κλοπή-ρεκόρ κοσμημάτων

Το παράθυρο, από όπου εισέβαλαν οι δράστες, βρισκόταν εκτός εμβέλειας CCTV

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η διευθύντρια του Λούβρου παραδέχεται «τρύπες» στις κάμερες μετά την κλοπή-ρεκόρ κοσμημάτων

Το Λούβρο ξανάνοιξε σήμερα τις πύλες του, τρεις μέρες μετά τη θεαματική ληστεία που σόκαρε το Παρίσι, με τη διευθύντριά του να αναγνωρίζει δημόσια πως το γηρασμένο σύστημα καμερών ασφαλείας άφησε εκτεθειμένο το μουσείο.

Την Κυριακή, δράστες χρησιμοποίησαν γερανό για να σπάσουν παράθυρο στον πάνω όροφο του ιστορικού κτιρίου του Λούβρου και άρπαξαν τα γαλλικά βασιλικά κοσμήματα, αξίας περίπου 88 εκατ. ευρώ, προτού διαφύγουν με μηχανές.

«Παρά τις προσπάθειές μας, παρά τη δουλειά μας, ηττηθήκαμε», παραδέχτηκε η Λοράνς ντε Καρ, διευθύντρια του Λούβρου, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γαλλικής Γερουσίας. «Δεν εντοπίσαμε έγκαιρα την άφιξη των ληστών», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι εξωτερικές κάμερες δεν κάλυπταν όλη την πρόσοψη του μουσείου. Το συγκεκριμένο παράθυρο, από όπου εισέβαλαν οι δράστες, βρισκόταν εκτός εμβέλειας CCTV.

Η Ντε Καρ είπε ακόμη πως είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις ελλείψεις ασφάλειας του αιωνόβιου κτιρίου. «Οι προειδοποιήσεις που έδινα έγιναν τραγικά πραγματικότητα την περασμένη Κυριακή», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπέβαλε την παραίτησή της στην υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, η οποία όμως την απέρριψε.

Πηγή: Reuters