Κοσμος

Ζελένσκι: «Καλός συμβιβασμός» το σχέδιο Τραμπ για κατάπαυση πυρός - Αμφίβολο αν θα το στηρίξει ο Πούτιν

Σε αναμονή τα σχέδια για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σχόλιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται τη στιγμή που φαίνεται ότι «πάγωσαν» τα σχέδια για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

«Καλό συμβιβασμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, για άμεση κατάπαυση πυρός κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα αποδεχθούν αυτό το σχέδιο. «Ο Τραμπ πρότεινε: "Μείνετε όπου είστε και ξεκινήστε τη συζήτηση". Νομίζω ότι αυτό ήταν ένας καλός συμβιβασμός, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν θα το υποστηρίξει — και το είπα αυτό στον Αμερικανό πρόεδρο», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε σκανδιναβικές χώρες. 

Σε αναμονή τα σχέδια για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Το σχόλιο του Ουκρανού προέδρου έρχεται τη στιγμή που τα σχέδια για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στη Βουδαπέστη έχουν τεθεί σε αναμονή, καθώς αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ενίσχυσαν τις προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός χωρίς εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο.

Η Ρωσία, ωστόσο, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Τραμπ συνεχίζονται. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η προετοιμασία είναι απαραίτητη και ότι η παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο είναι καθοριστική για την όποια συμφωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριμπάκοφ, επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και, παρά την έλλειψη οριστικής συμφωνίας για συναντήσεις άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν.